16 august 2013, 10:39 Moldovan reality views 8313
16 august 2013, 10:39 Moldovan reality views 8313

Corlăţean: Declaraţia lui Băsescu despre unirea cu Republica Moldova a generat complicații


Foto: unimedia.info

Ministrul Afacerilor Externe al Romîniei, Titus Corlăţean, a criticat declaraţia preşedintelui Romîniei, Traian Băsescu, referitoare la unirea Romîniei cu Republica Moldova, susţinînd că discursul acestuia pe acest subiect a generat deja complicaţii.

Titus Corlăţean a precizat că Guvernul Romîniei lucrează şi sprijină obiectivele europene şi integrarea europeană a Republicii Moldova, dar a subliniat că un obiectiv „poate fi atins sau poate fi ratat din lipsă de inteligenţă politică şi din lipsă de înţelepciune”, scrie realitatea.net, citat de UNIMEDIA.

„Cînd te joci, retoric, cu o temă faţă de care romînii rezonează, tema Unirii, şi cu toţii am auzit aplauzele, dar vreau să înţeleg, dacă sunteţi sau nu de acord cu mine: că viitorul european şi romînesc al Republicii Moldova trebuie sprijinit cu inteligenţă politică, într-o lume a relaţiilor internaţionale complicate. Şi muncim la racordarea economică, la rezolvarea problemelor legate de independenţa energetică a Republicii Moldova. Mulţi au vorbit şi au avut retorică anterior şi nu au făcut nimic. Toţi anii aceștia s-au pierdut”, a declarat Titus Corlăţean.

El susţine că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu au creat deja complicaţii, atît în Republica Moldova cît şi Guvernului Romîniei. „Lucrăm la racordarea reţelei electrice, la poduri, la investiţii, astea sunt acţiuni care pot genera realităţi viitoare. Şi nu o retorică care, oricît de mult ne-ar plăcea, paradoxal, riscă creeze probleme externe mult mai complicate. Şi discursul de acum 2 zile, vă spun de pe acum, că a generat complicaţii suplimentare fraţilor noştri moldoveni şi guvernului şi nouă. Şi va trebui să lucrăm ca să ieşim din nou din acest gen de situaţie şi nu e prima oară cînd se întîmplă”, a afirmat ministrul de Externe al Romîniei.

El a subliniat că Summitul parteneriatului estic al UE, de la Vilnius, din luna noiembrie, poate însemna o pagină nouă de istorie pentru Republica Moldova şi a precizat că Romînia lucrează strîns cu acest stat pentru atingerea obiectivelor de integrare europene, dar această relaţie nu trebuie tulburată.

„Lucrăm strîns împreună, dar această relaţie însă nu trebuie tulburată şi nu trebuie încurajate sau nu trebuie dat oxigen unor forţe de opoziţie din Republica Moldova - comuniştilor - care s-au opus şi se opun în continuare. Dar trebuie să ştii să o faci, să eviţi acest lucru, cu inteligenţă politică”, a conchis Titus Corlăţean.

Ministrul Afacerilor Externe a făcut referire la declaraţiile lui Traian Băsescu, făcute tot la Universitatea de la Izvoru Mureşului, care i-a îndemnat pe cetăţenii Republicii Moldova să ceară unirea cu Romînia şi o vor avea. Acesta a precizat că în Romînia nu există partid romînesc care să nu vrea acest lucru.

Keywords:

Romania , unire , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
493 locuitori

Valea Norocului este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Sîngerei. Satul Valea-Norocului de află la distanța de 22 km de orașul Sîngerei și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 493 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.