29 january 2017, 15:45 Celebrities views 16159
29 january 2017, 15:45 Celebrities views 16159

Mihail Calic – cineastul „perioadei de aur”

Astăzi regizorul Mihail Calic aniversează 91 de ani de la naștere.

Regizorul de cinema și scenaristul Mihail Calic s-a născut la 29 ianuarie 1927 în oraşul Arhanghelsk, Rusia. A studiat la Institutul de Stat de Artă Cinematografică (VGIK), clasa prof. G. Alexandrov, însă în anul 1951 împreună cu alţi studenţi a fost arestat şi acuzat de propagandă antisovietică şi activitate teroristă fiind condamnat la douăzeci de ani de muncă silnică în lagăre de detenţie. A fost deţinut al mai multor închisori şi lagăre, inclusiv Lefortovo şi Ozerlag. A fost eliberat şi reabilitat în 1954, restabilit în anul al treilea la facultate pe care a absolvit-o în 1958 (clasa profesorului S. Iuţchevici). M. Calic a prezentat în calitate de lucrare de diplomă filmul „Tinereţea taţilor noştri” - 1958 după romanul lui A. Fadeev, „Înfrîngerea”, film care i-a adus regizorului binemeritata faimă.

Cariera artistică şi-a început-o la studioul „Moldova-film”, în colaborare cu B. Brîţariov şi O. Ulliţcaia - filmul „Baladă haiducească” în 1958. Apoi au urmat pelicule realizate în regia şi după scenariile proprii ale lui M. Calic: „Cîntec de leagăn”, 1960 - pentru care regizorul a primit Diploma de Onoare la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. În total a realizat la studioul „Moldova-film” patru filme de lung metraj, „Baladă haiducească” - în 1958, „Cîntec de leagăn”- 1960; „Omul merge după soare” - 1961 - scenariul în colaborare cu V. Gagiu şi filmul „A iubi” - 1968. Filmul „ A iubi” a fost scos de pe ecrane din cauză că nu a trecut cenzura – problemele existenţiale dezbătute de un preot în anul 1968 – asta da „glumă”! Nu a apărut deloc filmul televizat „Preţul”, filmat în 1969, după piesa lui A. Miller (a fost difuzat pentru prima oară în anul 1989 de Televiziunea Centrală).

Autorităţile au încercat să deschidă împotriva regizorului un dosar penal, acuzîndu-l de spectacole oferite contra plată pe la cluburile din ţară şi demonstrarea ilegală a filmelor sale (practică obişnuită pe atunci). Din cauza presiunilor din partea autorităţilor, a scoaterii peliculelor sale de pe ecranele de cinema şi televiziune, susţinîndu-se că acestea din urmă aparţin studiourilor şi statului, regizorul decide să emigreze în Israel în noiembrie 1971. Toate copiile filmului „A iubi”, realizate de către regizor şi echipa sa s-au pierdut sau au fost sustrase şi distruse. Filmul a fost parţial restabilit şi desăvîrşit de către regizor în străinătate déjà în anul 1990 (noua versiune diferă de original).

Ultimul film regizat de către M. Calic „Şi vîntul se întoarce…”, a fost turnat în anul 1991. Filmul a primit Premiul Juriului „Pentru curajul talentului” la Festivalul de Film „Kinotavr” de la Soci în anul 1992, nominalizarea - „Nika-92” la categoria „Cel mai bun regizor de sunet.” Această peliculă este autobiografică, povesteşte despre viaţa regizorului, începînd cu copilăria, apoi despre anii de evacuare (perioadă în care a avut ocazia să-l admire la Alma-Ata pe regizorul ca S. Eizenştein, care filma pelicula „Ivan cel Groaznic”), viaţa sa de deţinut în lagăr, neînţelegerea şi condamnarea de către factorii de decizie a lucrărilor sale, inclusiv şi de către  liderii de partid şi de stat ai Republicii Moldova, iar la final luarea de rămas bun înainte de plecare. Ultimul său film e ca un document al vieţii lui M. Calic, regizor a cărui activitate a pus o amprentă semnificativă asupra cinematografiei anilor 60 ai secolului al XX-lea.

Keywords:

regizor , Moldova , cinematograf

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1475
Populația:
6174 locuitori

Mereni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petrovca și Mereni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6174 de oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1475.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.