06 october 2016, 09:55 Celebrities views 10048
06 october 2016, 09:55 Celebrities views 10048

Astăzi Aurelia Roman va fi petrecută pe ultimul drum

Astăzi o vom petrece pe ultimul drum, pe cea care a fost Aurelia Roman (1933-2016), talentata pictoriță scenograf, care a stat la baza constituirii cinematografii moldovenești.

Împreună cu soțul său, Stanislav Bulgakov (1927-1988), cu care a muncit cot la cot din primii ani de la înființarea Studioului „Moldova-film" la peliculele talentaților regizori moldoveni Mihail Calic, Emil Loteanu, Valeriu Gagiu etc., reușind să ridice cultura cinematografiei naționale la nivel mondial în doar cîteva decenii. Privind astăzi peliculele nemuritoare: „Omul merge după soare", „Insula vulturilor", „Poienile roșii", „Ultimul haiduc" etc. ne dăm seama ce lucru mare a fost pe umerii pictorilor scenografi și cît de mare este aportul lor la reușita filmelor.

Aurelia Roman a fost un pictor talentat, un om cu literă mare, foarte muncitoare și perfecționistă. Practic toți regizorii atît cei consacrați, cît și începătorii își doreau să colaboreze cu ea. E mare păcat că efortul atîtor generații de a ne ridica nivelul de cultură și a dezvolta cinematografia e acum doar o poveste frumoasă a unei Epoci de Aur din cinematografia moldovenească și că odată cu trecerea în neființă a unor talente precum Aurelia Roman rămînem doar cu amintirile, fără să putem face să renască în Moldova această artă a frumosului – Cinematografia.

Portalul Moldovenii md. aduce sincere condoleanțe familiei îndurerate și îi îndeamnă pe toți să aprecieze oamenii talentați, oferindu-le suport, dar mai cu seamă să nu uite cine a adus cu adevărat faimă țării noastre, înscriind prin abnegație și talent pagini de aur în istoria țării noastre.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
57 locuitori

Buneţi este un sat din cadrul comunei Tohatin, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.70 km. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 57 de oameni. Satul Buneți a fost înființat în anul 1901.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.