22 november 2016, 14:55 Celebrities views 5039
Nicolae Ghibu lucrează la scenariul unui film
22 november 2016, 14:55 Celebrities views 5039

Nicolae Ghibu lucrează la scenariul unui film

Celebrul regizor moldovean Nicolae Ghibu, care și-a sărbătorit la 19 noiembrie ce-a de-a 80-a aniversare, lucrează la scenariul filmului „SMERȘ. Începutul războiului".

Maestro a comunicat acest lucru luni, în cadrul unei mese rotunde organizate la Chișinău.

El a glumit cu amărăciune că „s-a ales cu astm, muncind în praful arhivelor istorice".

„Dar am găsit sute de martori, participanți la evenimentele din acea perioadă, mărturiile imigranților din Moldova", a spus Ghibu.

Cu prilejul jubileului regizorului a fost lansată o carte cu peste o 100 de articole despre el, publicate în revistele și ziarele atît din țară, cît și în cele din străinătate.

„Această muncă a fost depusă de publicistul Lilia Vition-Bodîrev. Îi sînt foarte recunoscător" , a comunicat el.

Ghibu a spus că întotdeauna a căutat să filmeze vedetele ruse: Oleg Iankovski, Anatoli Solonițîn, Klara Luciko, „pentru a oferi artiștilor moldoveni posibilitatea de a ajunge la nivel de măiestrie al acestora"bv.

„Mulți mi-au mulțumit apoi", a spus Ghibu, mărturisind că el este singurul regizor moldovean de la care actorii menționați nu au cerut scenariul pînă la filmări.

În viziunea lui, pe parcursul celor 25 de ani de independență, în cinematografia moldovenească nu s-a făcut nimic.

„Noi am pierdut un sfert de secol. Nu am creat nimic, deoarece această guvernare nu este interesată să creeze. Dar trebuie să-i arătăm locul ei, la fel ca copiilor neconștiincioși – să-i dăm niște bobîrnace. Nu se poate atît de mult de neglijat oamenii, poporul", consideră regizorul.

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
2816 locuitori

Cania este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iepureni și Cania. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Cantemir și la 118 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2816 oameni. Satul Cania a fost menționat documentar în anul 1794.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.