07 may 2018, 22:31 Celebrities views 6419
Placa comemorativă în memoria lui Ion Gheorghiță a fost reinstalată (Foto, Video)
07 may 2018, 22:31 Celebrities views 6419

Placa comemorativă în memoria lui Ion Gheorghiță a fost reinstalată (Foto, Video)

Placa comemorativă în memoria cunoscutului poet și dramaturg moldovean Ion Gheorghiță a fost reinstalată pe fațada casei unde a locuit renumitul om de cultură.

După aproape 18 ani în care placa a stat prăfuită în subsolul blocului locativ, astăzi, prin efortul comun al mișcărilor de tineret „Urmașii lui Ștefan" și „Voievod", al portalurilor de știri Noi.md și moldovenii.md, placa a revenit pe fațada casei.

Mai mulți ani la rînd, placa se credea dispărută, după ce, din cauza unei construcții controversate, aceasta a fost scoasă și pusă la păstrare în subsolul casei.

„În cadrul acțiunii de astăzi am înlăturat o nedreptate față de scriitorul Ion Gheorghiță. Această placă a fost instalată de colegi de-ai lui, intelectuali moldoveni, care au vrut să-și arate respectul față de scriitorul nostru. Din păcate, placa a fost scoasă de către cei care au construit anexa și a fost dată uitării pentru aproape 18 ani. Ceea ce am reușit noi să facem astăzi este rezultatul muncii comune a celor de la «Urmașii lui Ștefan», «Voievod», a echipei site-urilor moldovenii.md și Noi.md, care au mediatizat foarte mult acest caz. Astfel, am readus placa la locul binemeritat, la locul de vază, ca să ne putem aminti și noi de intelectualii moldoveni", a relatat liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu.

Menționăm că în drept cu peretele pe care era cîndva amplasată placa comemorativă, a fost construit un centru comercial. Cei care l-au construit nu și-au onorat obligațiunea de a reamplasa placa comemorativă la locul corespunzător.

Poetul Ion Gheorghiță s-a născut pe 2 aprilie 1939 în satul Larga, Cernăuți. După absolvirea Universității din Cernăuți, a lucrat redactor la ziarul „Zorile Bucovinei", redactor la revista „Moldova", redactor-șef al Colegiului de traducere al USM.

Ion Gheorghiţă s-a manifestat în mod sclipitor în literatura pentru copii. A fost, de asemenea, un redutabil traducător, mai cu seamă din literatura ucraineană.

Poetul martir Ion Gheorghiță a fost asasinat de persoane necunoscute la 29 noiembrie 1991.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1959 locuitori

Bulboci este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulbocii Noi și Bulboci. Satul este aşezat în lunca rîului Căinari la distanța de 24 km de oraşul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1959 de oameni. Pentru prima dată satul este menționat documentar în anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.