01 october 2019, 12:55 Celebrities views 11989
Constantin Rusnac:
01 october 2019, 12:55 Celebrities views 11989

Constantin Rusnac: "Muzica tare ne împiedică să auzim muzica"

Constantin Rusnac este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani moldoveni. Fiecare dintre noi a auzit, probabil, creaţiile sale. Cîntecele sale, pline de lirism rafinat sînt interpretate cu succes de Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu, Maria Codreanu, Margareta Ivanuş, Ansamblul Instrumental-vocal "Noroc" şi "Orizont", dar și de alte formaţii și soliști moldoveni.

Dumnealui este autor de lucrări muzicologice, articole, eseuri, programe radio și de televiziune, al culegerilor de folclor, al compozițiilor pentru cor, al muzicii instrumentale, simfonice, vocale şi de cameră, al muzicii pentru teatru și cinema, al romanțelor, cîntecelor pentru copii, al muzicii pop. C. Rusnac este autorul imnului "Jocuri Delfice". A absolvit Institutul de Arte. „G. Musicescu", Facultatea „Teoria muzicii, muzicologie şi contrabas". A deținut funcția de prim-viceministru al ministrului Culturii al RSSM, a condus de Conservatorul de Stat din Moldova „G. Musicescu" (în prezent: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP)). Din anul 1993 pînă în prezent este secretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO. Membru al juriului al multor concursuri muzicale naționale și internaționale. Anul trecut şi-a sărbătorit aniversarea de 70 de ani.

În interviul exclusiv, acordat portalului Noi.md, maestrul Rusnac vorbeşte despre starea și perspectivele culturii muzicale, dar şi a culturii în general, despre rolul personalității în promovarea acesteia, dar și despre faptul ce proiecte interesante ar putea contribui la acest lucru.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1715
Populația:
225 locuitori

Rîngaci este un sat din cadrul comunei Cepeleuţi, raionul Edineţ. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Edineț și la 234 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 225 de oameni. Satul Rîngaci a fost menționat documentar în anul 1715.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.