02 november 2022, 16:00 Celebrities views 7209
S-a stins din viață dirijorul și violonistul Gheorghe Banariuc
02 november 2022, 16:00 Celebrities views 7209

S-a stins din viață dirijorul și violonistul Gheorghe Banariuc

Dirijorul și violonistul Gheorghe Banariuc, compozitor și aranjor de muzică populară, Artist Emerit, s-a stins ieri seară din viață la vîrsta de 71 de ani, informează Noi.md cu referire la moldpres.md.

S-a născut la 10 martie 1951 în satul Corjeuți, raionul Briceni. În anii 1968-1970, și-a făcut studiile la Școala de Cultură „Elena Sîrbu” din orașul Soroca, clasa vioară, profesor Tudor Revenco, și în 1971-1975 - la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, Facultatea Dirijor Orchestră de Muzică Populară, profesor Iacob Voldman.

Potrivit specialiștilor în materie, Gheorghe Banariuc a fost un apreciat instrumentist și un bun cunoscător al melosului popular. A compus peste 300 de piese muzicale în stil popular. Are muzică semnată în toate orchestrele din Republica Moldova.

A lucrat cu Mircea Oțel și Nicolae Sulac în prima formulă a Orchestrei de Muzică Populară „Lăutarii” (1970- 1971), apoi în formațiile „Miorița”, „Mărțișor” și „Folclor”. A fost al doilea dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale. Apoi a fost angajat în calitate de dirijor al Orchestrei Ansamblului „Joc”. Timp de zece ani, din 1991 pînă în 2001, a condus Orchestra de muzică populară „Muguraș” a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

De-a lungul timpului, a scris cîntece pentru Zinaida Julea, Ioana Căpraru, Maria Sarabaș, Vlad Gheorghelaș, Olga Ciolacu, Valentina Cojocaru, Nicolae Cibotaru, Mihai Ciobanu, Anișoara Puică, Ionuț Dolănescu, Fuego ș.a., devenite mai apoi, în mare parte, șlagăre. Iubitorii de muzică populară au îndrăgit cîntecele compuse de Gheorghe Banariuc pe textele lui Grigore Vieru, Vasile Romanciuc, Nicolae Gheorghe Rusu etc., printre acestea fiind șlagărele: "Văzui tinerețea mea", "Mi-amintesc de-a mea copilărie", "Mă vorbește lumea", "Viață, cine te-a făcut?", "Oamenii nu-s toți totuna", "De ce-aș fi trist", "Spune-mi moarte, ce ți-aș da?", "Tata", "Mama, care m-a crescut", "Inimă la poarta ta", "De-aș avea și eu noroc", "Cînd se face primăvară", "Vremea asta nu-i a mea" ș.a. A avut turnee artistice în Germania, Portugalia, Spania, Canada, Madagascar, India, Finlanda etc.

În 1991, lui Gheorghe Banariuc i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 2015, i s-a decernat trofeul „Potcoava de Aur”, pentru cariera de-o viață pusă în slujba cîntecului popular și pentru meritul de a fi autorul multor melodii care au devenit reprezentative pentru patrimoniul național, la categoria compoziție

Source: noi.md

Keywords:

moarte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
1421 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.