28 june 2023, 10:15 Celebrities views 617
A plecat din viață un cunoscut artist-heraldist moldovean
28 june 2023, 10:15 Celebrities views 617

A plecat din viață un cunoscut artist-heraldist moldovean

Doliu în lumea artei moldovenești.

Pe 27 iunie, la vîrsta de 85 de ani, a plecat din viață celebrul artist heraldist moldovean, maestru al artelor, Cavaler al Ordinului Republicii, Ordinul de Onoare și Medalia Mihai Eminescu, Semion Odainic.

De-a lungul vieții s-a remarcat ca un om care iubea frumosul și aprecia arta. Artist, sculptor, pictor, heraldist, scriitor și poet - maestru a fost un patriot al țării sale, fapt demonstrat de acordarea titlului onorific de "Maestru al artelor".

Semion Odainic s-a născut la 1 septembrie 1938 în satul Alexeevcaraionul Ungheni. Este un celebru artist-heraldist și creatorul primului sistem de distincții de stat al Republicii Moldova. Printre lucrările sale, dacă e să vorbim doar despre distincții de stat, se numără: "Ordinul Republicii" de două tipuri, Ordinul "Ștefan cel Mare", Ordinul "Gloria Muncii" de două tipuri, "Ordinul de Onoare", "Medalia pentru Curaj", "Meritul Militar", "Pentru Vitejie", "Meritul Civic", medalia "Mihai Eminescu", "Medalii pentru Merit" și alte distincții de stat.

Lucrările lui Semion Odainic, un reprezentant al generației de artiști care au ajuns la maturitatea gîndirii artistice, un estet excepțional, sînt, de asemenea, un refugiu din agitația orașului. Artistul a fost autorul unor lucrări grafice și picturale, participant al numeroase expoziții din țară și din străinătate.
Semion Odainic a adus o contribuție semnificativă la arta și cultura țării noastre natale. Mulți internauți scriu că în cinstea sa ar trebuie numită o stradă din Chișinău.

Mai multe informații despre cultura și artele plastice din Moldova puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Cultură, iar și despre distincțiile de stat - în secțiunea Istorie.

Source: noi.md

Keywords:

artist , moarte , personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
17769
Populația:
1237 locuitori

Chetroşica Nouă este un sat şi comună din raionul Edineţ. Chetroşica Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chetroşica Nouă este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 25 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1237 de oameni. Satul Chetroşica Nouă a fost întemeiat între anii 1776-1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.