07 april 2013, 11:16 Celebrities views 5888
07 april 2013, 11:16 Celebrities views 5888

2014 - Anul Dumitru Matcovschi


Foto: trm.md

Anul 2014 ar putea fi numit Anul Dumitru Matcovschi.  O propunere în acest sens a fost făcută de premierul Iurie Leancă, la şedinţa Guvernului de astăzi, 3 iulie. Totodată, premierul Leancă a cerut ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, să găsească o soluţie pentru ca familia poetului să primească măcar o parte din pensia pe care o ridica Dumitru Matcovschi în calitate de academician, anunță trm.md.

Dumitru Matcovschi a trecut în neființă miercuri seara, 26 iunie, la vîrsta de 73 de ani. În ultimele săptămîni, poetul a fost internat în spital, unde a suportat o intervenţie chirurgicală pe creier. Tumoarea cerebrală a fost cauzată de mai mulţi factori, inclusiv de o traumă cranio-cerebrală gravă, consecinţă a unui accident rutier produs acum 24 de ani.

Prin decret prezidențial, ziua de 29 iunie, a fost declarată zi de doliu național în memoria poetului Dumitru Matcovschi.

Poetul, prozatorul, dramaturgul, publicistul şi academicianul Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939. Şi-a început activitatea în publicistică, în 1966. Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. E recunoscut drept un simbol al mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.  

Keywords:

scriitor , literatura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
567 locuitori

Berezovca este un sat din cadrul comunei Calaraşovca, raionul Ocniţa. Satul Berezovca este situat la o distanţă de  30 km de oraşul Ocniţa şi la 259 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 567 de oameni. Satul Berezovca a fost întemeiat în anul 1928.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.