03 april 2024, 17:30 Celebrities views 1079
Profesor Valeriu BUJOR – sărbătoritul zilei
03 april 2024, 17:30 Celebrities views 1079

Profesor Valeriu BUJOR – sărbătoritul zilei

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere Valeriu Bujor, doctor în drept, profesor universitar, rector al Institutului de Științe Penale şi Cri¬minologie Aplicată.

"Apreciem mult eforturile domnului profesor V. BUJOR care dispunînd de o pregătire profesională de excepție dar și de calități manageriale deosebite, în cei 44 de ani de activitate în domeniul educației și a științei, a pregătit o armată de discipoli, sute de cadre științifice, a publicat cca 200 de lucrări științifice şi metodico-didactice, dintre care peste 60 de monografii. Este autor şi coautor a mai multor manuale, note de curs şi comentarii de drept penal, criminologie, statistică criminologică, teorie generală a dreptului, precum și de securitate criminologică în Republica Moldova", se arată într-un mesaj de felicitare al Consiliul Institutului Justiției Constituționale.

Valeriu BUJOR este fondatorul mai multor instituții de învățămînt și de cercetare cu profil criminologic, cum ar fi: Colegiul de Criminologie, Universitatea de Criminologie, Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată, Centrul de studii comparative în științe juridice. Iar în calitatea sa de președinte al Asociației Independente de Criminologie din Republica Moldova, dl BUJOR este un activ propagator al realizărilor științei penale şi criminologice naționale, reprezentînd Republica Moldova la numeroase reuniuni științifice internaționale.

Din anul 1998 pînă în prezent, doctorul în drept Valeriu BUJOR a fost și este membru al consiliilor de redacție a mai multor reviste naționale și internaționale din domeniul dreptului - Revista de filosofie, sociologie şi drept a AŞM, Legea şi viaţa (Закон и жизнь), Revista de criminologie, drept penal şi criminalistică, Jurnalul juridic național: teorie și practică, Tribuna constituțională.

Pentru meritele sale, profesorul Valeriu BUJOR a rost apreciat cu multiple distincții, printre care: Medalia de Aur pentru merite în învățămînt de către Academia internațională de personal, Medalia Academiei de Științe a Moldovei Nicolae Milescu-Spătaru, Ordinul Mitropoliei Moldovei – Petru MOVILĂ de gradul II și alte distincții onorabile. Profesorul și savantul BUJOR Valeriu a fost ales de mai multe senate universitare Doctor Honoris Causa. Printre acestea se enumeră Academia MAI din Volgograd (Rusia), Institutul de transport naval din Ismail (Ucraina), Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată și Academia de Poliție a MAI (Chișinău).

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
230 locuitori

Pohrebea Nouă este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Dubăsari și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Pohrebea Nouă alcătuia 230 de oameni în anul 2011. Satul Pohrebea Nouă a fost întemeiat în anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.