Go to section: Music
22 december 2021, 18:05 Music views 2660
Concert plin de vibrație și culoare la Palatul Național: Hiturile anilor ’70 - ’90 au răsunat din nou
22 december 2021, 18:05 Music views 2660

Concert plin de vibrație și culoare la Palatul Național: Hiturile anilor ’70 - ’90 au răsunat din nou

Inimile a mii de spectatori au vibrat ieri la unison pe acordurile melodiilor nemuritoare. Rînd pe rînd, în scena Palatul Național din capitală au urcat artiști consacrați pentru reînvia șlagărele autohtone mult îndrăgite ale anilor ’70 - ’90, cîntece care au servit de decenii hrană spirituală pentru generații.

Melodii emblematice din repertoriul Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici, a lui Ion Suruceanu, Nadejdaei Cepraga, a lui Ștefan Petrache, Sofia Rotaru, celebrei formații "Noroc", Anastasia LazariucIurie Sadovnic, Nina Crulicovschi, Olga Ciolacu - au răscolit amintiri și au cuprins publicul într-un val de emoții cum doar o muzică de înaltă calitate mai poate.

Concertul este la cea de-a doua ediție, iar în spatele ideii de a „călători” în trecutul muzical al țării stă naistul și compozitorul Constantin Moscovici.

"Sînt 26 de piese alese cu mare atenție, piese foarte populare în timpul acela. Sînt cîntece care ne reprezintă, sînt ca un volum de aur pe care trebuie să-l păstrăm, trebuie să le prelungim viața acestor piese prin interpretarea lor", a spus Moscovici, fiind convins de faptul că moșternirea culturală trebuie păstrată cu sfințenie.

Pe ritmuri dansante sau mai melaconlice, cîntecele de altă dată au prins viață prin vocile intepreților Nelly CiobanuVitalie Dani, Cristi Aldea-Teodorivici, Brio Sonores, Corina Țepeș și Costi BurlacuRicu Vodă, Cristina Scarlat, Radu Dolgan și Lidia Botezatu, acompaniați de Moldovan National Youth Orchestra.

În timp ce nostalgicii s-au întors pentru cîteva clipe în anii tumultoși ai tinereții, pentru spectatorii tinerii generații a fost un bun prilej să descopere creația artiștilor din galeria de aur a țării.

"Muzica de calitate nu trebuie să fie uitată, nici autorii acestor cîntece nu trebuie uitați. Sînt creații care "au legănat" tinerețea multor dintre cei prezenți astăzi în sală, le-au "legănat" iubirile. Mulți se regăsesc în aceste cîntece. Acestea merită să existe", a mărturisit jurnalistul și moderatorul Andrei Porubin.

Deja pentru a doua oară, concertul dedicat hiturilor anilor 70 - 90 a fost organizat cu sprijinul companiei DAAC Hermes, inițiatorul și sponsorul acestui proiect.

"Muzica noastră, cultura noastră în vremurile acestea grele este un fundament pe care putem să-l sprijinim și datorită căruia putem să credem într-un viitor mai bun. De aici a și a apărut ideea concertului. Noi din copilărie cunoaștem muzica aceasta deosebită, versurile scrise de poeții noștri mari", a relatat președintele holdingului DAAC Hermes, Vasile Chirtoca.

Publicul prezent la Palatul Național a avut și posibilitatea să procure un CD cu întreaga colecție de piese care au răsunat la spectacol. Ediția precedentă a proiectului a cuprins melodiile anilor ’70-80” și s-a desfășurat în anul 2018 la Teatrul de Vară, bucurîndu-se de un succes fenomenal.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1062 locuitori

Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.