12 february 2013, 12:42 Kaleidoscope views 6558
12 february 2013, 12:42 Kaleidoscope views 6558

Croaţia respinge într-un referendum căsătoriile între persoanele de acelaşi sex (FOTO)

Foto: adevarul.ro

Croaţia a iniţiat duminică un referendum în legătură cu interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, primele rezultate arătînd că circa două treimi dintre votanţi sînt de acord cu acestă propunere, informează BBC.

Alegătorii croaţi au fost întrebaţi în cadrul scrutinului dacă aprobă sau nu definirea uniunii matrimoniale ca fiind între un bărbat şi o femeie. Formularea exactă de pe buletinele de vot a fost: „Sînteţi de acord că o căsătorie este o uniune între un bărbat şi o femeie?"

Un purtător de cuvînt al Guvernului croat a declarat pentru sursa citată că primele rezultate oferite sînt bazate pe aproximativ un sfert din buletinele de vot.

Recent, un sondaj de opinie a sugerat că circa 60% dintre croaţi vor vota „Da" la referendum. Sîmbătă, sute de activişti pentru drepturile persoanelor de acelaşi sex au mărşăluit în Zagreb pentru a denunţa referendumul. În cazul în care votul va fi unul pozitiv, Constituţia Croaţiei va fi modificată pentru a interzice căsătoriile gay. Un alt aspect important ar fi că aproape 90% din populaţia Croaţiei este romano-catolică, referendumul fiind susţinut de o petiţie a Bisericii, semnată de peste 700.000 de persoane.

Agenţia de ştiri Reuters informează că preoţii au cerut credincioşilor să voteze „Da" la referendum pentru a „apăra valorile tradiţionale". „Am votat în favoare. Din cele mai vechi tipuri oamenii ştiu că o căsătorie este doar între un bărbat şi o femeie. Sper ca Dumnezeu să ne ajute ca acest referendum să fie unul bun", a spus o doamnă în etate, după ieşirea de la urne.

Figuri politice precum prim-ministrul Zoran Milanovic s-a arătat împotriva referendrumului şi a anunţat că va vota împotrivă. Tot el a caracterizat scrutinul ca fiind „trist şi lipsit de sens". Croaţia este ţară membră a Uniunii Europene din iulie 2013.

Source: adevarul.ro

Keywords:

referendum , gay , nunta , Croaţia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
1884 locuitori

Hăsnăşenii Mari este un sat şi comună din raionul Drochia. Hăsnăşenii Mari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1884 de oameni. Satul Hăsnăşenii Mari a fost menționat documentar în anul 1459.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.