29 january 2016, 16:31 Kaleidoscope views 7562
Libertatea în lume 2016: Situația în Republica Moldova (Foto)
29 january 2016, 16:31 Kaleidoscope views 7562

Libertatea în lume 2016: Situația în Republica Moldova (Foto)

Recesiunile eonomice și frica de tulburări sociale au condus Rusia, China și alte regimuri autoritare spre a adopta o atitudine mai severă față de dezacord, în timp ce migrația în masă și noile forme de terorism în 2015 au alimentat senimentul xenofob în marile democrații, potrivit raportului anual al Freedom House privind situaţia drepturilor politice şi libertăţilor civile.

Raportul a marcat anul 2015 ca fiind al 10-lea an consecutiv de declin al libertății la nivel global.

Dintre cele 195 de țări evaluate, 86 (44 la suta) au fost evaluate "Libere", 59 (30 la suta) "Parțial libere", iar 50 (26 la suta) "Nu sunt libere".

Din cele 50 de țări și teritorii desemnate ca fiind captive, următoarele 12 au cele mai proaste scoruri globale pentru drepturile politice și libertățile civile (începând cu cele mai puțin libere): Siria, Tibet, Somalia, Coreea de Nord, Uzbekistan, Eritreea, Turkmenistan, Sahara Occidentală, Republica Centrafricană, Sudan, Guineea Ecuatorială, Arabia Saudită.

Privind situația libertății în Europa, în urma raportului s-a stabilit că criza imigranților pune o presiune fără precedent asupra pincipiilor fundamentale ale libertății, solidarității, precum și respectarea drepturilor omului în UE. Creșterea populismului în întreaga regiune pune la îndoială capacitatea blocului de a menține standardele democratice ridicate în rândurile statelor membre actuale și celor care aspiră la acest statut.

Fiecărei ţări sau teritoriu i se acordă două scoruri numerice - de la 1 la 7 - pentru drepturi politice şi libertăţi civile, cu 1 fiind desemnate cele mai libere şi 7 cel mai puţin libere. Media acestor două scoruri stabileşte dacă ţara este liberă parţial liberă sau dacă nu este liberă.

La capitolul drepturi politice, Republica Moldova a primit calificativul 3, la fel ca și la capitolul libertăți civile și scorul libertății.

Republica Moldova este considerată a fi o țară "Parțial liberă", obținând scorul de 60 de puncte, pe o scară de la 0 la 100, zero însemnând situația cea mai proastă, iar 100 situația cea mai bună.

România a fost evaluată ca fiin o țară "Liberă" obținând scorul de 83 de puncte și indicele libertății civile și drepturile politice este 2, în timp ce Ucraina este "Parțial liberă" cu sorul de 61de puncte și având același indice al libertății civile și drepturilor politice ca și Republica Moldova, și anume 3.

Source: www.realitatea.md

Keywords:

libertate , lume , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1432
Populația:
14516 locuitori
Logo

Călăraşi este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Călăraşi. Amplasat pe ambele maluri ale rîului Bîc, oraşul Călăraşi este situat la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14516 de locuitori. Localitatea a fost atestată documentar cu denumirea de Tuzara la 1432 – 1433, cînd Ilie Vodă dăruia slugii sale Staia „satul Tuzora pe Bîc”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.