26 april 2017, 10:50 Kaleidoscope views 3255
31 de ani de la tragedia de la Cernobîl
26 april 2017, 10:50 Kaleidoscope views 3255

31 de ani de la tragedia de la Cernobîl

31 de ani s-au scurs de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, tragedia de la Cernobîl. Evenimentele de comemorare a victimelor au început încă de noaptea trecută în Ucraina.

O ceremonie religioasă a avut loc la monumentul "Eroilor de la Cernobîl" de la Kiev. Zeci de oameni au ținut un moment de reculegere, au depus flori și au aprins lumînări.

Ceremonia de comemorare a început la ora 1:30 noaptea, ora la care acum 31 de ani s-a produs explozia de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl. Momentul a fost marcat prin bătăi de clopot, iar apoi oamenii au depus la monument garoafe roșii.

La eveniment au participat foști lucrători ai centralei, dar și rudele și prietenii celor care nu au supravieţuit. Oamenii au spus că acesta este cea mai tristă zi din viața lor.

"Aceasta este o zi tragică pentru noi. Mulți dintre prietenii noștri au murit, iar numele lor sunt scrise aici. Pe majoritatea din ei îi știam foarte bine", a afirmat fostul lucrător al centralei nucleare, Iaroslav Borisevici.

"Astăzi, îi comemorăm pe acei oameni care deja nu mai sînt cu noi", a spus fostul lucrător al centralei nucleare, Galina Pavlovska.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, se întîlneşte, astăzi, cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukaşenko, pentru a comemora victimele catastrofei de la Cernobîl.

Oficialii vor participa la mai multe evenimente și vor merge în zona afectată de radiaţie pentru a vizita Centrala Atomoelectrică.

Acolo, nu mai există riscul contaminării radioactive, deoarece reactorul nuclear a fost izolat cu un sarcofag uriaş, care a fost instalat anul trecut.

Carcasa de o sută de metri înălţime şi cu o greutate de 36.000 de tone a costat un miliard şi jumătate de dolari. Sarcofagul poate rezista la temperaturi extreme, tornade și la cutremure de pămînt.

Source: publika.md

Keywords:

catastrofe , Cernobil

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
278 locuitori

Flutura este un sat din cadrul comunei Tîrşiţei, raionul Teleneşti. Localitatea Flutura se află la distanța de 45 km de orașul Telenești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 278 de oameni. Satul Flutura a fost atestat documentar în anul 1865.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.