03 february 2012, 10:03 Kaleidoscope views 3656
03 february 2012, 10:03 Kaleidoscope views 3656

Cum arătau puricii pe vremea dinozaurilor

Noi descoperiri realizate pe teritoriul Chinei scot la iveală faptul că în Jurasic nu doar dinouzaurii atingeau dimenisuni mari, ci chiar şi puricii acestora. Fosilele a nouă purici datînd de acum 125 – 165 de milioane de ani au fost descoperite de curînd şi comparate cu urmaşii lor, notează Spiegel.

Aceşti purici atingeau chiar şi 2,5 cm în lungime, iar oamenii de ştiinţă aproximează că circa opt sau mai mulţi purici din zilele noastre ar putea măsuta cît unul singur din era dinozaurilor. În ciuda mărimilor pe care le atingeau aceşti purici, cercetătorul consideră că mult mai mult interes ridică ciocurile acestor insecte, capabile să penetreze pielea unor anumite specii de dinozaur, cel mai probabil cele cu pene. „Ciocurile lor păreau a fi echipate cu un mic fierăstrău pe partea de jos. Erau ca nişte arme. Erau pregătite pentru a trece prin ceva adînc”, a mai explicat Engel.

Acesta a mai adăugat o curiozitate despre aceşti strămoşi ai puricilor: nu aveau picioarele suficient de dezvoltate, fapt care a determinat ca prin evoluţia lor, aceştia să sară în loc să se tîrască. „Din fericire pentru animalele din Mezozoic, aceşti purici nu puteau sări aşa cum o fac cei mai comuni dintre purici în prezent”, a explicat Joe Hannibal, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
423 locuitori

Coada Iazului este un sat din cadrul comunei Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Sîngerei și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 423 de oameni. Satul Coada Iazului a fost menționat documentar în anul 1878.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.