03 june 2012, 12:08 Kaleidoscope views 3805
03 june 2012, 12:08 Kaleidoscope views 3805

Cel mai bătrîn organism viu din lume

Oamenii de ştiinţă din Australia susţin că rămăşiţele unei alge marine din Marea Mediterană sunt considerate în prezent cele mai vechi organisme de pe Pămînt, avînd o vîrstă de 200.000 de ani. Cercetătorii din Australia au recoltat mai multe mostre ADN din algele aflate sub apă, pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de kilometri pătraţi, într-o zonă situată între Spania şi Cipru.

Pînă în prezent se credea că cel mai bătrîn organism era o plantă din Tazmania, care are 43.000 de ani. Specialiştii spun că motivele pentru care alga mediteraneană a bătut orice record de vechime este acela că se poate înmulţi asexuat. Organismele cu reproducere sexuată pierd din exemplare la fiecare generaţie.

"Ele produc în continuare noi braţe. Se răspîndesc foarte rapid şi se întind pe suprafeţe mari, în căutarea de noi resurse. De asemenea, pot stoca substanţe nutritive, pentru perioadele mai dificile", spune Carlos Duarte, de la Universitatea Western Australia pentru The Telegraph.

Totuşi, specialistul spune că deşi alga de origine mediteraneană este unul dintre cele mai rezistente organisme de pe Terra, aceasta a început să nu mai fie atît de răspîndită, din cauza încălzirii globale şi a dezvoltării zonelor portuare de pe coastă.

"Dacă schimbările climatice continuă, viitorul nu este promiţător nici măcar pentru aceste specii. Algele marine din bazinul Mediteranei se află oricum în pericol. Pe măsură ce apele se încălzesc, organismele marine urcă spre latitudini mai ridicate, însă Marea Mediterană este blocată la nord de continentul European, iar acest lucru nu este posibil aici", a adăugat Duarte.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
499 locuitori

Fedoreuca este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Fedoreuca a fost întemeiat în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.