05 january 2012, 09:25 Kaleidoscope views 3967
05 january 2012, 09:25 Kaleidoscope views 3967

Cîţi megabytes are creierul unui om?

Pornind de la această declaraţie, redactorii Slate.com arată care este capacitatea de stocare a creierului uman. Majoritatea cercetătorilor spun că creierul uman găzduieşte între 10 terabytes şi 100 de terabytes (un terabyte este egal cu 1.000 de gigabytes sau cu un milion de megabytes).

Matematica în spatele acestei estimări este oarecum simplă: creierul omenesc are aproximativ 100 de miliarde de neuroni. Fiecare dintre aceşti neuroni poate realiza în jur de 1.000 de legături, ceea ce reprezintă aproximativ 1.000 de potenţiale sinapse, responsabile în mare măsură cu stocarea datelor. Dacă se înmulţesc cei 100 de miliarde de neuroni cu cele de 1.000 de legături cu care fiecare dintre ei le poate crea se obţin 100 de trilioane de puncte de date (sau 100 de terabytes de informaţie).

Cu toate astea, cercetătorii recunosc că estimarea aceasta este oarecum simplistă. Se pleacă de la premiza că fiecare sinapsă găzduieşte un bit de informaţie, însă lucrul acesta nu este întotdeauna valabil.

Un lucru este cert: ideea că oamenii folosesc doar 10 % din capacitatea creierului este un mit. Informațiile pot fi stocate în orice parte a creierului.

În timp ce unii futuriştii cred că computerele au devenit de două ori mai   puternice la fiecare doi ani, şi se va putea dezvolta un calculator mai puternic decît creierul uman, în cîteva decenii, nu este clar dacă aceste calculatoare vor fi potrivite pentru vînzare.

Creierul are o eficientă energetică deosebită, care funcţionează la 12 Wt. Pentru ca să lucreze un calculator la aceeaşi capacitate ca creierul uman ar necesita un gigawatt de energie, ceea ce nu este deloc practic.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1457
Populaţia:
1027 locuitori

Lalova este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Țipova, Lalova şi Nistreni. Amplasat pe malul drept al Nistrului satul Lalova este situat la o distanţă de 44 km de oraşul Rezina şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1027 de oameni.Satul Lalova a fost atestat documentar în anul 1457.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.