14 may 2012, 11:31 Kaleidoscope views 3476
14 may 2012, 11:31 Kaleidoscope views 3476

În Guatemala a fost descoperit un nou calendar mayaș


Foto: info-altai.ru 

Arheologii care lucrau în cadrul compexului de ruine de la Xultun, situate în Guatemala, au descoperit recent cel mai vechi calendar mayaş cunoscut până în prezent. Calendarul respectiv datează din secolul al IX-lea, fiind mai vechi cu câteva sute de ani decât celebrul calendar mayas anterior, care prezicea sfârşitul lumii lîn anul 2012, relatează news.zn.ua.

Situl arheologic descoperit în Guatemala include nu doar cel mai vechi calendar mayaş, ci şi cele mai vechi picturi murale ale acestei civilizaţii misterioase şi fascinante.

În anul 2005, cercetătorul William Saturno, pe atunci în cadrul Universităţii din New Hampshire, a descoperit cele mai vechi picturi murale făcute de mayaşi, în cadrul unui sit mai mic, intitulat San Bartolo.

Trei dintre cei patru pereţi ai camerei au fost extrem de bine păstraţi, iar tavanul este acoperit de asemenea de picturi bine conservate. Însă cele mai interesante artefacte sunt reprezentate de cîteva tabele astronomice, incluzînd patru şiruri lungi de numere pictate pe peretele de est, care par a reprezenta un ciclu de 2,5 milioane zile.

Peretele orientat spre est este acoperit de simboluri de culoare neagră care reprezintă diferite cicluri astronomice ale lui Marte, Venus, precum şi câteva eclipse lunare. Pe acelaşi zid sunt reprezentate marcaje cu roşu, care par a fi note şi corecturi ale calculelor astronomice.

Descoperirea de la Xultun constituie primul calendar mayaş în care toate ciclurile sunt legate matematic între ele, reprezentând un calendar care se întinde în viitor pe mai mult de 7.000 de ani. Sistemul de numeraţie mayaş este extrem de complex, în baza 18 şi în baza 20, care în termeni moderni s-ar reînnoi la sfârşitul anului 2012. Noile descoperiri vor servi la corectarea prezicerilor referitoare la sfîrşitul lumii preconizat a avea loc la finele anului în curs.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.