28 july 2012, 12:00 Kaleidoscope views 7778
28 july 2012, 12:00 Kaleidoscope views 7778

Țările aflate în primejdie, dacă zona euro se rupe

Regatul Unit al Marii Britanii este mai vulnerabil dect orice alta națiune din Europa la o înrăutățire a crizei din zona euro. Economia britanică ar putea ajunge extrem de afectată de o posibilă dezbinare a uniunii monetare, tot mai vehiculată în ultima vreme.

Din cauza exporturilor sale masive către țările din uniunea monetară și a legăturilor financiar bancare puternice cu această regiune, Marea Britanie se află în topul clasamentului țărilor expuse din zona euro, întocmit de compania de management de risc Maplecroft, scrie protv.md.

Marea Britanie se numără printre cele 18 din 169 de națiuni extrem de vulnerabile la expunerile uniunii monetare, urmată apoi de Polonia,Ungaria și Cehia. 

“Impacturile acestori economii include scăderea producției industriale, pierderea competitivității, datoriile suverane”, arată raportul Maplecroft.

 Temerile cu privire la o criză cu drepturi depline în zona euro au apărut pe parcursul acestei săptamîni, cînd moneda euro și piețele europene au fost lovite de prăbușirea finanțelor din regiunile iberice și a creșterii costurilor de împrumut pentru Italia și Spania. 

Mai mult, cercetările recente arată că Regatul Unit nu are posibilitatea financiară de a-și reveni dacă criza din zona euro se agravează, în principiu din cauza măsurilor stricte de austeritate în vederea reducerii deficitului bugetar, impuse de cancelarul britanic George Osborne. 

Aproape 50% dintre activitățile de comerț din UK se desfășoară în parteneriat cu țările din zona euro, iar o eventuală prăbușire a statelor strategice din uniunea monetară, cum ar fi Italia sau Spania, ar duce la o scădere de 7% a comerțului britanic. Pierderile s-ar ridica la aproximativ 95 miliarde de lire sterline în sectorul bancar englez. 

Totodată, clasarea Marii Britanii în topul țărilor aflate în primejdie în cazul unei dezbinări europene arată îngrijorarea concernelor internaționale cu privire la capacitatea de rezistență a economiei britanice. Deficitul fiscal, de aproape 8% din PIB și datoria publică netă de aproape 80% din Produsul Intern Brut sînt vazute drept puncte slabe, care limitează capacitatea de reacție a UK ca răspuns la criza fiscală din zona euro.

 Potrivit Maplecroft, englezii ar trebui să-și diversifice cît mai urgent exporturile și investițiile pentru a reduce supra-dependența de celelalte țări de pe continent. 

De asemenea, țările din Europa Centrală se numără printre cele 17 economii catalogate cu risc extrem în caz de dezbinare a zonei euro. Statele BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) sînt si ele destul de expuse la această criză a datoriilor suverane din Europa, potrivit statisticilor Maplecroft. Din cele patru mari puteri BRIC, China este cel mai puțin expusă la criza din zona euro.

 Nu în ultimul rînd, numeroase state africane, dependente de legăturile comerciale și afacerile cu țările din zona euro, ar putea fi foarte afectate de un eventual colaps. De pe listă fac  parte Mauritania, Mozambic sau Morocco, considerate națiuni extrem de expuse la criza datoriilor din zona euro. 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
598 locuitori

Coicova este un sat din cadrul comunei Doibani I din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Coicova alcătuia 598 de oameni în anul 2011. Satul Coicova a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.