13 august 2012, 09:16 Kaleidoscope views 6465
13 august 2012, 09:16 Kaleidoscope views 6465

A fost publicată cea mai mare hartă 3D a Universului

Cercetătorii au făcut publică cea mai mare hartă 3D a Universului, pînă în prezent, ce conţine peste 1 milion de galaxii, anunță Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Creatorii săi speră că ea va ajuta la rezolvarea unora din cele mai mari mistere astronomice.

Harta a fost făcută publică  recent şi foloseşte informaţii noi pentru a ne înfăţişa locul în cosmos a peste un milion de galaxii, pe o suprafaţă totală de 70 de miliarde de ani lumină-cubici (un an lumină este distanţa parcursă de lumină într-un an, adică 9,5 bilioane de km).

David Schlegel de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California spune că acest atlas ar putea să îi ajute pe cercetători să afle mai multe despre misterele universului, precum invizibila materie întunecată şi energia întunecată.

Noile informaţii vin de la Sloan Digital Sky Surver III (SDSS-III) şi includ măsurătorile făcute de instrumentul BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) care calculează distanţa pînă la galaxii şi la găurile negre.

Harta conţine fotografiile a 200 de milioane de galaxii şi măsurătorile a 1,35 milioane de galaxii.

"Vrem să cartografiem cît mai mult din univers, pentru a înţelege cum accelerează expansiunea universului", a declarat Daniel Eisenstein de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, directorul SDSS-III.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
2217 locuitori

Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.