10 december 2012, 10:48 Kaleidoscope views 6258
10 december 2012, 10:48 Kaleidoscope views 6258

Există riscul că în 2013 rezerva globala de alimente să ajungă într-un punct critic.

Prețurile la alimentele de bază vor crește în viitorul apropiat, pe măsură ce producțiile vor fi tot mai mici. Din nefericere, statistica oficială arată cî în 2013 putem ajunge la un nivel de criză globală.

"Națiunile Unite avertizează că prețurile la alimente vor crește din cauza schimbărilor extreme de temperaturi din cursul acestui an. Avertismentul vine în momentul în care magazinele se chinuie să își umple rafturile iar sindicatul fermierilor raportează că producția este la cel mai mic nivel din anii '80 încoace", anunță astăzi Guardian.

Comportamentul extrem al vremii din Statele Unite și "părți mari din Europa" cu centre importante de producție alimentară "este motivul principal pentru care prețul la carne și lactate va crește", notează astăzi ziarul britanic Guardian.

Conform Organizației pentru Mîncare și Agricultură (FAO) cu sediul în Roma, producția globală a grîului se afla în scădere în 2012 cu 5.2%.

"Numărul populației este în creștere, dar producția nu poate ține pasul cu nivelul de consum. Preîurile la grîu au crescut deja în 2012 cu 25 de procente, porumbul cu 13%, iar la lactate cu 7% numai în ultima lună. Rezervele de mîncare au scăzut la un nivel critic în acest moment.", anunță Abdoreza Abbassian, economist în cadrul FAO, care mai precizeaza că "scăderea producției de cereale din acest an va conduce la reduceri serioase în rezervele globale pînă la finalul anului 2013, ceea ce va conduce la o creștere de prețuri."

În Marea Britanie, producțiile la făină "sunt cele mai mici de la finalul anilor '80 și pînă astăzi.", scrie Guardian, "ca un rezultat al ploilor anormale."

Din nefericire, SUA este în acest moment cel mai mare producător și exportatopr de grîne, iar o cifră internă negativă ar avea repercusiuni globale, mai notează sursa citată.

Keywords:

seceta , preţ , economie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1495 locuitori

Ciuteşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Ciuteşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1495 de oameni. Satul Ciutești a fost menționat documentar în anul 1425.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.