15 october 2012, 14:29 Kaleidoscope views 7227
15 october 2012, 14:29 Kaleidoscope views 7227

Astronomii au găsit o planetă acoperită cu diamant, de două ori mai mare decît Terra

O echipă de astronomi americani şi francezi a descoperit o planetă formată în mare parte din diamant, de două ori mai mare decît Pămîntul, aflată pe orbita unei stele vizibile cu ochiul liber.

Suprafaţa acestei planete este acoperită probabil cu grafit şi diamant, mai curînd decît cu apă şi granit, a explicat Nikku Madsusudhan, de la Yale University, unul din coautorii descoperirii, care va fi prezentată în revista americană Astrophysical Journal Letters.

"Este prima dată cînd avem ocazia să vedem o exoplanetă /planetă din afara sistemului solar/ stîncoasă, cu o compoziţie chimică radical diferită de cea a Terrei", a precizat Madsusudhan într-un comunicat.

Planeta, botezată 55 Cancri-e, are o rază de două ori mai mare decît a Pămîntului, adică 12.747 km, şi se află la 40 de ani-lumină de Terra, în Constelaţia Racului. De remarcat şi faptul că se roteşte în jurul stelei sale cu o viteză mult mai mare decît Pămîntul: 18 ore pămînteşti, comparativ cu cele 365 de zile parcurse de Terra în jurul Soarelui, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Noua planetă este de asemenea mult mai densă decît Terra, avînd o masă de opt ori mai mare, şi este o planetă fierbinte, temperaturile la suprafaţa sa ajungînd la 2148 de grade.

Planeta a fost observată pentru prima dată în 2011, iar contrar a ceea ce credeau iniţial cercetătorii nu conţine apă, ci pare compusă în principal din cărbune sub formă de grafit şi din diamant, ca şi din fier şi siliciu.

Diamantul ar putea reprezenta cel puţin o treime din planetă sau echivalentul a de trei ori masa terestră, potrivit astronomilor.

Keywords:

Univers , Planete , cosmos

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
4 locuitori

Voitovca este un sat din cadrul comunei Cuzmin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Camenca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 4 oameni. Satul Voitovca a fost înființat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.