02 february 2020, 16:00 Kaleidoscope views 3174
Va continua oare confruntarea în Orientul Apropiat?
02 february 2020, 16:00 Kaleidoscope views 3174

Va continua oare confruntarea în Orientul Apropiat?

Din primele sale zile, anul 2020 a început să uimească oamenii cu judecată prin intensitatea cu care se dezvoltă evenimentele, și chiar cu escaladarea apocaliptică a tensiunilor. În special, neliniștesc evenimentele din Orientul Apropiat. Și chiar dacă acum conflictul irano-american a trecut într-o fază latentă, mulți analiști se întreabă: s-ar putea el declanșa din nou, în pofida planului de reglementare pașnică a situației, propus de președintele SUA?

Decesul generalului

În ultimii 50 de ani Orientul Apropiat a devenit regiunea cea mai problematică și mai tensionată de pe planetă. Evenimentele care au loc aici fac ca lumea să se cutremure în așteptarea noilor războaie și confruntări politice grandioase. Iată și acum, după ce aviația americană l-a nimicit pe generalul iranian Suleimani, unul dintre conducătorii Corpului Gărzii Revoluției (IRGC) și pe un șir de camarazi ai săi, pe teritoriul Iranului a început o nouă escaladare a tensiunilor.

Să urmărim pe scurt fluxul evenimentelor. Kassem Suleimani - lider militar iranian, general-locotenent și comandant al forțelor speciale Al-Quds în componența Corpului Gărzii Revoluției, cu predestinația de a efectua operații speciale dincolo de hotarele Iranului. Al-Quds acordă sprijin militar grupărilor HAMAS și "Hezbollah" în Palestina și Libia, joacă un rol important în formarea situației politice din Irak după ce de acolo au fost evacuate trupele americane. De la 2012 încoace, Suleimani a ajutat guvernul lui Bashar al-Assad să schimbe mersul războiului civil în Siria și să cucerească orașele strategice și teritoriile grupărilor rebele. La începutul lunii ianuarie, curent, acest important politician și militar iranian a fost nimicit de militarii americani. Dronele americane au efectuat atacul aerian asupra unei coloane de automobile în apropierea aeroportului internațional Bagdad și asupra aeroportului însuși în noaptea spre 3 ianuarie 2020. Din declarațiile consilierului președintelui SUA Robert О'Brien, militarii americani l-au lichidat pe generalul iranian Kassem Suleimani în conformitate cu prevederile "Permisiunii de a folosi forțele militare contra teroriștilor", adoptat de Congresul SUA la 14 septembrie 2001, care sancționează utilizarea Forțelor Armate ale SUA împotriva celor responsabili de atacurile din 11 septembrie 2001.

Se menționează că atacul nu a fost coordonat cu autoritățile Irakului și Consiliul de Securitate ONU. Abdil Abdul Mahdi, prim-ministru interimar al Irakului, a numit această operație "un act de agresiune și încălcare a suveranității Irakului". Aceste evenimente au fost precedate de atacul forțelor pro-iraniene asupra bazei americane din Irak, în provincia Kirkuk, la 27 decembrie 2019, după care a urmat o încercare de a acapara ambasada americană din Bagdad și un șir de alte ciocniri militare. Ca răspuns, americanii au distrus coloana de automobile care însoțea generalul și adjuncții lui. Lumea s-a pomenit pe muchia unei confruntări armate între Iran și SUA. Situația au complicat-o jurămintele iranienilor că își vor răzbuna generalul. Așa și a fost.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
387 locuitori

Coşeni este un sat din cadrul comunei Negurenii Vechi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 387 de oameni. Satul Coșeni a fost menționat documentar în anul 1546.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.