12 august 2012, 12:15 Kaleidoscope views 7563
12 august 2012, 12:15 Kaleidoscope views 7563

Pe 12 decembrie un asteroid uriaș se va apropia de Terra

Un asteroid foarte mare se îndreaptă spre Pămînt, iar astronomii au început deja să-l studieze cu atenţie, relatează compulenta.ru. Toutatis 4179 are forma unei alune uriaşe, de 4,4 km lungime şi 2.4 km lăţime. În ziua de 12 decembrie, el se va afla la peste 6,9 milioane de kilometri distanţă de Terra, ceea ce, din punct de vedere astronomic, înseamnă că va trece aproape de planeta noastră.

Specialiștii sînt foarte interesați de acest asteroid, pentru că vor să afle detalii noi despre compoziția și traiectoria lui.

Toutatis 4179 trece prin apropierea Terrei o dată la 4 ani.Se învîrte asemeni unui giroscop”, explică Michael Busch, de la National Radio Astronomy Observatory, modul în care se deplasează prin spațiu acest uriaș asteroid.

Fiecare apropiere de Soare sau de Pămînt îi schimbă puțin traiectoria, din cauza gravitației, însă aceste modificări sînt foarte importante pentru astronomi.

Aceștia cred ca Toutatis s-a format din coliziunea și contopirea a două corpuri cerești, explicîndu-se astfel forma lui bizară și diferențele mari în structura sa internă.

Astronomii ne asigură că nu există niciun pericol în privința unui eventual impact cu Terra.

Circulă multe zvonuri despre el, mai mult decît despre alți asteroizi, dar asta numai pentru este foarte mare și se apropie frecvent de noi”, precizează Busch.

În ziua de 12 decembrie, cînd se va apropia cel mai mult de Pămînt, Toutatis va putea fi observat cu ajutorul unui telescop obișnuit, de către cei pasionați de astronomie.

Toutatis a fost descoperit în ianuarie 1989, de astronomul francez Christian Pallas. El aparține unui grup de asteroizi potențial periculoși, dar pînă în 2196 nu se va apropia mai aproape de Pămînt decît la 0.0198 unități astronomice – 2, 96 mln. km.

Data viitoare Toutatis se va apropia de Pămînt la 29 decembrie 2016 la o distanță de 0,25 UA.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
68 locuitori

Bălţata de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul Bălţata de Sus se află la o distanţă de 26 km de orașul Criuleni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 68 de oameni. Satul Bălţata de Sus a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.