15 december 2013, 12:03 Kaleidoscope views 26236
15 december 2013, 12:03 Kaleidoscope views 26236

Prognoza climatică făcută acum 23 de ani s-a dovedit a fi corectă

Timpul a demonstrat că și acum 23 de ani, oamenii de știință înțelegeau destul de bine dinamica încălzirii globale pentru a face previziuni exacte. Analiza raportului de evaluare al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice din 1990 a arătat că organizația nu în zadar este o autoritate recunoscută în domeniul său, scrie livescience.

Mai mult decît atît, după cum au remarcat D. Stown de la  Laboratorul Național din Berckley (SUA) și David Frame de la Universitatea din Wellington (Noua Zeelanda), acum două decenii, oamenii de știință nu au putut prevedea o serie de evenimente capabile să influențeze schimbările climatice. Acestea includ erupția de pe Muntele Pinatubo în 1991, care a dus la pătrunderea în atmosferă a particulelor care au blocat lumina soarelui, prăbușirea Uniunii Sovietice și ascensiunea Chinei.

Dar acum 23 de ani, expertii au înțeles un factor important. "Prognoza depindea în fond de cît de mult dioxid de carbon era deja în atmosferă", - spune E. Stone. Principalul este acumularea de dioxid de carbon de la debutul revoluției industriale. Variațiile  pe termen scurt au un efect relativ mic asupra tendinței generale.

Acum a devenit o normă: nicio lucrare cu privire la schimbările climatice nu apare fără avertismentul despre necesitatea de a reduce emisiile, dacă vrem să limităm încălzirea globală.

Raportul pronostica că către anul 2030, temperatura medie a planetei va crește cu aproximativ 1,1 ˚ C, iar pînă în 2010 - cu 0,55 ˚ C (estimare cel mai probabil din gama de posibile). De fapt, conform diferitor surse timp de douăzeci de ani lumea s-a încălzit cu 0.35 sau 0,39 ˚ C. Prognoza s-a dovedit a fi corectă, avînd în vedere variabilitatea naturală, determinată de  natura haotică a vremii, precum și pe termen lung, de ciclurile precum El Niño și La Niñi.

 

Sursa: science.compulenta.ru

Keywords:

meteo , timp

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2868 locuitori

Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.