15 february 2013, 12:02 Kaleidoscope views 8655
15 february 2013, 12:02 Kaleidoscope views 8655

Catolicismul pleacă din Europa

Demisia lui Benedict a fost o surpriză nu doar pentru enoriaşi şi curie, ci pentru specialişti. Papa îşi motivează decizia prin probleme de sănătate. Experţii vorbesc despre o criză a Bisericii Catolice, scrie ruvr.ru.

De la început Benedict a fost văzut ca omul care măcar va opri secularizarea crescîndă a Europei. După cum vedem, acest lucru nu s-a întîmplat. În ultimii 8 ani, europenii nu s-au întors în sînul Bisericii Catolice.

Mai mult, Benedict al XVI-lea s-a dovedit a fi mai puţin popular decît predecesorul său, Ioan Paul al II-lea (care a fost acuzat că filtrează cu valorile liberale). Cei mai mulţi europeni se pare că nu l-au auzit pe teologul german conservator. Iar odată cu demisia lui Benedict, criza catolicismului europeană a devenit şi mai evidentă. Într-atît încît şeful Departamentului Unităţii Creştine, cardinalul Kurt Koch a făcut o declaraţie îndrăzneaţă: „Viitorul Bisericii Catolice nu este în Europa”. Potrivit acestuia, dacă alegerea s-ar face între europeni şi ne-europeni, în condiţia că ar fi la fel de demni de scaun, el ar alege ca Papă un reprezentant din Africa sau America Latină.

Despre posibilitatea ajungerii pe Scaunul Sfînt a unui candidat de culoare s-a vorbit de mult timp, încă din 2005 şi nu este nimic excepţional, mai degrabă o oglindire a tendinţelor obiective din Biserica Romano-Catolică. Caracterul laic al majorităţii ţărilor catolice aruncă noi provocări Bisericii Catolice.

Conştientizînd că el nu este în stare să facă faţă acestor probleme, Benedict poate că s-a decis să ofere această posibilitate viitorului succesor. În acest sens vă prezentăm opinia traducătorului Iuri Tabak, specialist în istoria religiilor.

„Biserica, ca instituţie religioasă, are o problemă comună. În esenţă, biserica are menirea de a păstra anumite valori conservatoare, de a realiza continuitatea cu trecutul. Biserica trebuie să păstreze neatinse normele etice tradiţionale din trecut. Totodată, biserica nu trebuie să se transforme într-un ghetou, în care valorile să devină nişte relicve. Ea trebuie să meargă înaintea societăţii, să ghideze societatea şi s-o înveţe. În momentul de faţă se poate afirma că Biserica Catolică nu reuşeşte prea bine să facă acest lucru”.

În acest sens, demisia lui Benedict al XVI-lea este văzută de mulţi experţi ca un semn bun. Este vorba despre o schimbare epocală, care va avea o influenţă uriaşă asupra credincioşilor.

Cei mai mulţi analişti consideră că Biserica Catolică are nevoie de un conducător care să îmbine experienţa pastorală cu cea administrativă. Însă nu asta este cel mai important. Mai important este ca noul Papa să fie relativ tînăr, să fie carismatic, capabil să atragă simpatia societăţii. Dacă aceste condiţii vor fi respectate, naţionalitatea şi cetăţenia vor rămîne o chestiune privată, iar catolicismului din Europa i se va oferi o nouă şansă la viaţă.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
114 locuitori

Rediul de Sus este un sat din cadrul comunei Albineţul Vechi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 114 oameni. Satul Rediul de Sus a fost menționat documentar în anul 1552.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.