16 november 2021, 16:15 Kaleidoscope views 2696
Locul vulnerabil al SUA de pe Taiwan: America a recunoscut că nu va putea produce cipuri
16 november 2021, 16:15 Kaleidoscope views 2696

Locul vulnerabil al SUA de pe Taiwan: America a recunoscut că nu va putea produce cipuri

De ce mai devreme sau mai tîrziu China și America se vor lua la bătaie pentru controlul Taiwanului. The Diplomat, o publicație politică americană despre Asia, a raportat că industria semiconductoarelor care deservește sectorul apărării al SUA nu mai este capabilă să facă față modernizărilor de cipuri și în curînd va fi complet dependentă de livrările din enclava chineză Taiwan.

Acest lucru a fost relatat de expertul Eric Lee, director adjunct al Centrului Project 2049 Institute, specializat în politica externă a SUA pentru problemele Chinei și Taiwanului.

„Deși transparența lanțului de aprovizionare este scăzută, în special în domeniul apărării, este clar că semiconductorii devin din ce în ce mai valoroși pentru sistemele complexe de arme și că Taiwan asigură stabilitatea industriei de apărare a SUA”, subliniază Eric Lee.

Este vorba despre cipuri pe bază de arseniură de galiu (GaAs) și nitrură de galiu (GaN), care sînt cel mai des folosite în scopuri militare în ultima vreme. De exemplu, circuitele integrate de radiofrecvență (RFIC) și circuitele integrate monolitice de microunde (MMIC) se bazează pe tehnologiile GaAs și GaN pentru o gamă largă de aplicații aerospațiale și de apărare. Fără ele sînt imposibile avantajele pe care le are Pentagonul în nave spațiale, radare și sisteme de război electronic. S-ar părea că companiile americane Skyworks și Qorvo sînt lideri în producția de cipuri GaAs, ocupînd 30,6% și respectiv 28,6% din producția mondială în acest domeniu. Însă compania taiwaneză WIN Semiconductors, deși produce 9,1% din totalul semiconductorilor pe bază de arseniură de galiu, are aproximativ 80% din profitul global din vînzarea acestor produse. Dacă mai adăugăm aici încă două firme taiwaneze AWSC și Wavetek, se dovedește că insula chineză controlează peste 90% din comenzi în valoarea bănească de pe piața GaAs. Adică toate cipurile GaAs pe care americanii le fabrică sînt produse de clasa a treia, relativ simple, pentru care nimeni nu va plăti în plus.

Astăzi, Washingtonul face tot ce poate pentru a menține producția de semiconductori direct în Statele Unite. De exemplu, cei mai importanți antreprenori ai Pentagonului, cum ar fi Raytheon și Northrop Grumman, au propriile fabrici de cipuri și electronice analogice. Cu toate acestea, după cum menționează The Diplomat cu mult tact, Yankees din anumite motive nu se dezvoltă în domeniul cipurilor în baza GaAs și GaN.

Astăzi, tot ceea ce produce industria americană de semiconductori are un dublu scop, adică este folosit atît în viața civilă, cît și în industria de apărare.

„Deoarece sistemele de arme necesită cipuri din ce în ce mai avansate, SUA... va trebui să se sprijine pe Taiwan în producția de semiconductori complecși”, recunoaște analistul Centrului Project 2049 Institute. Mulți experți locali nu au un răspuns clar la întrebarea „De ce se întîmplă acest lucru?”. Același Eric Lee crede că ceva a mers prost în anii 1980, cînd americanii au separat lucrările de proiectare de cele de producție. Chipurile, ei vor concepe, iar taiwanezii vor produce. Problema este că echipamentul a început să se scumpească brusc pe măsură îmbunătățirii parametrilor. De exemplu, trecerea de la procesul de fabricație de 90 nm (2002) la tehnologia de 65 nm (2004) a necesitat investiții uriașe, deși au trecut cel mult doi ani. Yankeii s-au gîndit și au decis: să cheltuiască chinezii de pe insulă, iar ei vor investi în ei înșiși, adică în creșterea nivelului lor de viață.

Dar taiwanezii nu doar au produs cipuri, ci au studiat proiectele americane care le-au fost transferate pentru producție. Profitul din dezvoltarea cipurilor a fost de zece ori mai mare decît din producția lor. Deși modelul de afaceri fără producție a plasat companiile americane de tehnologii precum Nvidia și Apple în vîrful pieței comerciale, acesta s-a dovedit a fi dăunător pentru „producția hardului” american, contribuind la pierderea școlii de inginerie pentru elaborarea echipamentelor speciale.

Ca să nu răscolim trecutul, să dăm un exemplu nou. Conform așa-numitei Legii a cipurilor adoptate de Senatul SUA, care încă așteaptă aprobarea Camerei reprezentanților, bugetul statului va trebui să aloce 52 de miliarde de dolari pentru cercetarea, dezvoltarea și producția semiconductorilor săi, pe cînd o singură firmă taiwaneză TSMC intenționează să cheltuiască 100 de miliarde dolari în următorii trei ani în același domeniu. Aproximativ aceeași sumă vor cheltui și liderii sus-menționați WIN Semiconductors, AWSC și Wavetek, ceea ce înseamnă că Taiwan se va îndepărta și mai mult de SUA.

Există păreri că SUA se confruntă cu o criză de „minți” din cauza sistemului său educațional, precum și din cauza concepțiilor greșite ale tinerilor. Chipurile, de ce să mai învețe, dacă pot cîștiga pe piața inflaționistă a valorilor mobiliare.

Să încercăm să înțelegem dependența SUA de Taiwan. Se dovedește că astăzi ea continuă să fie colosală. Dacă americanii fac cît de cît cipuri comerciale bune, atunci procesoarele de computer, modulele de transmisie/recepție, procesoarele grafice, plăcile de memorie „gigant” nu sînt în mare parte „Made in America”. Potrivit expertului Project 2049 Institute, toți cei mai mari producători de semiconductori din SUA, inclusiv GaAs, Skyworks, Xilinx, Lattice, Intel și Microchip Technologies, se ocupă, de fapt, de „asamblarea” produselor livrate de firmele taiwaneze - TSMC și UMC.

Astăzi întrebarea „Ce e de făcut?” înseamnă mult mai mult pentru Statele Unite decît eternul „Cine e de vină?”. Washington s-a gîndit, de ce să nu pună mîna pe insula chineză. Sună așa: „Deoarece forțele armate ale SUA depind din ce în ce mai mult de firmele americane de tehnologie comercială, care la rîndul lor depind de producția de cipuri din Taiwan, ieșirea ar fi o coordonare și o integrare mai strînsă a sectoarelor de apărare și tehnologie din SUA și Taiwan. Acest lucru se poate face sub forma Grupului de coordonare la nivel înalt SUA-Taiwan privind securitatea lanțului de aprovizionare și cooperarea în industria de apărare”.

Ei bine, da! Chinezii au oferit Taiwanul americanilor care uitaseră cum să facă cipuri. De fapt, cel mai vulnerabil loc al acestui monstru nemuritor în stele și dungi se află pe această insulă. Este suficient să spunem că sateliții militari, avioanele Forțelor Aeriene ale SUA, inclusiv lăudatul avion de luptă din a 5-a generație F-35, precum și toate cele mai importante drone din SUA, sînt acum 100% dependente de furnizarea de cipuri de la TSMC și WIN Semiconductors.

Yankeii par să fi uitat că Taiwan este teritoriul Republicii Populare Chineze recunoscut de comunitatea populară, de aceea și a crescut brusc riscul producerii unui conflict militar între RPC și Statele Unite, iar Rusia nu mai este inamicul numărul unu... Totuși, dacă va avea loc un război, producția unică din Taiwan va fi pierdută. Între timp, în Rusia, de fapt, nu există aproape nicio producție de cipuri.

Source: noi.md

Keywords:

Rusia , China , Traducător

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
755 locuitori

Lopățica este un sat și comună din raionul Cahul. Lopățica este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 755 de oameni. Satul Lopățica a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.