03 september 2013, 11:38 Kaleidoscope views 8385
03 september 2013, 11:38 Kaleidoscope views 8385

Viitorul papă va fi ultimul dinaintea Judecății de Apoi?


 Foto: spiegel.de

Atribuită Sf. Malachia, un arhiepiscop irlandez canonizat în 1190, Profeția Papilor datează din anul 1139. Documentul prezice că pînă la Judecata de Apoi vor mai fi doar 112 papi, iar Benedict al XVI-lea, care și-a anunțat demisia, este numărul 111, scrie Der Spiegel.

Lista Papilor își are originea într-o viziune pe care Malachia a spus că a avut-o cînd a fost la Roma, să-l vadă pe Inocențiu al II-lea. Se spune că Malachia i-ar fi dat lista acestuia, dar că documentul a rămas ascuns în arhivele Vaticanului timp de patru secole. A fost redescoperit și publicat de Arnold de Wyon în 1590.

Profeția constă din fraze scurte despre fiecare papă și se termină cu cel de-al 112-lea, numit Petrus Romanus. Potrivit profeției, acest Petru Romanul își va conduce turma prin multe necazuri, după care Orașul celor 7 Coline va fi distrus.

Multe din profețiile referitoare la cei 112 papi sunt neclare, dar se pare că unele dintre ele s-ar fi îndeplinit. Spre exemplu, Malachie a spus că primul papă de pe listă va proveni dintr-un castel de pe Tibru, iar Celestin al II-lea, ales în 1143, s-a născut în regiunea Toscana, pe malurile Tibrului. Apoi, Malachie a mai prezis că un pustnic va deveni papă : Nicolae al IV-lea, papă între 1288 și 1292, trăise pînă atunci retras la mănăstirea din Pouilles. Al 45-lea papă de pe lista e descris ca provenind din „iadul din Pregnani” – Papa Urban al VI-lea (1387-1389), născut Domenico Prignano, provenea din satul Inferno din apropiere de Napoli.

Mulți specialiști cred că acest document nu este altceva decît o farsă complexă datînd din secolul al XVI-lea. În cazul papilor de pînă la 1590, frazele incluse în profeție puteau fi ușor elaborate pe baza biografiilor cunoscute ale foștilor papi (familie, nume de botez, locuri de naștere etc.) Pentru papii de după 1590, referințele sunt însă mult mai vagi. Cu toate acestea, găsim și aici unele asemănări stranii. Spre exemplu, papa nr. 109 e descris ca fiind „al jumătății de lună”. Pontificatul lui Ioan Paul I, ales în 1978, a durat aproape o lună, de la primul pătrar la ultimul pătrar.

Apoi, papa cu nr. 110 e descris ca fiind „de labore solis”, adică „al eclipsei de soare”, sau „din munca soarelui”. Papa Ioan Paul al II-lea s-a născut într-o zi cu eclipsă de soare și a fost înmormîntat într-o zi cu eclipsă.

Cît despre ultimul papă, putem fi aproape siguri că, potrivit tradiției bisericești, el nu va lua numele de Petru al II-lea. Insă unul din favoriții la succesiunea lui Benedict al XVI-lea, e cardinalul Peter Turkson...

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
211 locuitori

Teleşeuca Nouă este un sat din cadrul comunei Teleşeuca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Dondușeni și la 201 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 211 oameni. Satul Teleşeuca Nouă a fost menționat documentar în anul 1897.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.