03 november 2022, 14:30 Kaleidoscope views 1781
Chicu vine cu recomandări pentru Consiliul Suprem de Securitate
Photo: cenzura.md
03 november 2022, 14:30 Kaleidoscope views 1781

Chicu vine cu recomandări pentru Consiliul Suprem de Securitate

Fostul prim-ministru Ion Chicu a formulat o serie de recomandări pentru Consiliul Suprem de Securitate, în vederea stabilizării situației economice în țară.

"Dacă nu veți acționa hotărît și în interesul țării, nu rămîne nimic din această țară în aceste condiții excepționale", se arată într-o postare a fostului demnitar pe rețelele de socializare, relatează Noi.md.

"Cîteva recomandări pentru ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate pentru a salva oamenii și economia

 1. Reduceți cu 50% TVA la gazele naturale. În această iarnă se iau suplimentar R (față de iarna trecută) de la consumatori sub formă de TVA la gaze naturale circa 450 mln.lei. Astfel, reducînd cu 50% cota TVA nu veți pierde veniturile planificate inițial în buget. Altfel, veți distruge economia chiar și în plină vară.

2. Reduceți cu 50% cotele accizelor și TVA la motorină și benzină. Doar de la majorarea cotei accizei la motorină și benzină de la 1 ianuarie 2022 veți lua de la consumatori cu peste 320 mln. lei mai mult. De la creșterea valorii în vamă a carburanților veți mai lua suplimentar (față de anul trecut) sub formă de TVA circa 1,4 mlrd.lei. În total – cu peste 1,72 mlrd.lei veți lua mai mult de la oameni și economie sub formă de impozite pe carburanți.

3. Revedeți mecanismul de repartizare a mijloacelor Fondului naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Investițiile în tractoare cosmice de milioane de euro, plătite din bugetul de stat mai pot aștepta. Orientați acești bani (1,5 mlrd.lei) spre ajutor agricultorilor pentru a desfășura campania de primăvară. (...).

4. Ajutați agenții economici să mențină locurile de muncă și să majoreze salariile oamenilor prin subvenționarea pe perioada 1 martie – 30 iunie 2022 a tuturor impozitelor pe salarii. Replicați exemplul din 2020.

5. Urgent reduceți rata de bază de la 10,5% la maximum 5%, ca să nu admiteți creșterea ratelor dobînzilor. Oamenii și economia nu vor putea achita în asemenea condiții plăți suplimentare la bănci și organizații de microfinanțare", explică Chicu.

Menționăm că Maia Sandu a convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
806 locuitori

Fîntîna Albă este un sat din cadrul comunei Parcova, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț, la 6 km de stația de cale ferată Brătușeni și 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 806 locuitori. Prima atestare documentară a satului cu denumirea Grumăzeni, din ținutul Hotin, datează din anul 1575.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.