16 july 2023, 13:30 Kaleidoscope views 1203
Arestovici:
16 july 2023, 13:30 Kaleidoscope views 1203

Arestovici: "Avem nevoie de o muncă sistemică în loc de un racket emoțional al partenerilor"

Ucraina trebuie să își ridice sistematic suveranitatea reală, în primul rînd suveranitatea economică, astfel încît să obțină instrumente reale pentru a influența poziția partenerilor săi, o parte de independență în decizii și obiective.

Această opinie a fost exprimată de fostul consilier al Oficiului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, comentînd pe pagina sa de socializare rezultatele summitului NATO de la Vilnius pentru Ucraina, relatează Noi.md.

Potrivit lui, faptul că Occidentul are în prezent lideri slabi, incapabili să ia decizii serioase, nu anulează simplul fapt că Ucraina depinde de acești lideri puțin mai mult decît complet.

"Principala noastră greșeală, care ieri ne-a lovit în față cu fierbințeala ireparabilității, este că am mizat pe politica șantajului emoțional, pe politica performanței, pe politica bărbăției. Și ar fi trebuit (alegeți oricînd - din 25 februarie 2022, din 2019, din 2014, din 2008, din 1991, din 1648) să ne angajăm în politica îmbunătățirii calităților noastre parteneriale și a dobîndirii unei suveranități reale. În timpul istoric am avut două astfel de perioade - Mazepa și Skoropadskyi. Toate celelalte sînt niște banalități despre "...eroism", înghesuite cu forța în "...dragi parteneri". Este mai ușor să fii erou decît să te angajezi în construcția unui sistem real. Dar orice militar știe - eroismul este o consecință a eșecului. Avînd în vedere eroismul nostru în masă de-a lungul istoriei noastre - puteți estima numărul eșecurilor noastre", a spus Alexei Arestovici.

"Firește, partenerii care întrețin economia noastră, Forțele de Apărare și au propriile (!) obiective (!) obiective în politica externă sînt puțin surprinși de poziția noastră, și anume că îi șantajăm emoțional și le cerem să își schimbe obiectivele lor cu obiectivele noastre – și, în același timp, pentru o secundă, le furăm banii contribuabililor, pe care îi iau de la ei și ni-i trimit nouă", a continuat el în continuare.

Fostul consilier al biroului președintelui Ucrainei a subliniat că americanii nu vor să învingă definitiv Federația Rusă (pentru ca aceasta să nu treacă în cele din urmă în subordinea Chinei), ci vor să împiedice ca Ucraina să piardă definitiv.

"Cerem o victorie completă și prăbușirea Rusiei - pentru bani americani. Noi furăm bani americani - americanii cer să ne oprim. Aceasta este schema a ceea ce se întîmplă acum la Vilnius și schema a ceea ce se întîmplă cu acest război și în general – cu toată politica noastră externă. Iar politica externă este o continuare a politicii interne. Nu degeaba "lupta împotriva corupției" este prima cerință a NATO față de Ucraina", a declarat Alexei Arestovici.

În opinia sa, dacă Ucraina și-ar ridica în mod sistematic suveranitatea reală, în primul rînd economică, ar obține chiar și instrumente mici, dar reale, de influențare a poziției partenerilor, o parte de independență în decizii și obiective.

"Dar, din păcate... blestemul etern al Ucrainei funcționează. Economie în loc de emoții - aceasta este adevărata noastră cale. Construirea sistemului în loc de eroism – ca ultim refugiu al credinței. Avem nevoie de putere reală, nu de puterea emoțiilor reale. Avem nevoie de suveranitate reală. Pentru că situația se înrăutățește. Președintele Republicii Cehe, ca un soldat bătrîn, ne-a spus adevărul, neacceptat de politicienii civili – aveți o singură încercare, pînă la iarnă. Dacă nu facem schimbări sistemice imediate, o încetare a focului cu Federația Rusă, cu o linie de contact care nu ne va plăcea deloc tuturor, nu este cel mai rău lucru care ne poate aștepta. Cine va putea depăși blestemul nostru etern de racketare emoțională a partenerilor în loc de muncă sistemică...?", se întreabă fostul consilier al biroului președintelui Ucrainei.

Source: noi.md

Keywords:

Ucraina , suveranitate , NATO

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
503 locuitori

Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni. Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.