07 february 2013, 11:10 Kaleidoscope views 9439
07 february 2013, 11:10 Kaleidoscope views 9439

NASA: Sonda Voyager 1 se află la marginile Sistemului Solar


Foto: spacetoday.org

Sonda spațială americană Voyager 1, lansată în 1977, se află în prezent la marginile Sistemului Solar, urmînd să devină primul obiect făcut de oameni care se va "aventura" în spațiul interstelar, a anunțat NASA.

Cele două sonde Voyager, lansate în 1977, la un interval de o lună una față de cealaltă, se află încă într-o stare bună de funcționare, arată NASA. Programul de explorare Voyager are ca obiectiv studierea planetelor din afara Sistemului Solar.

Voyager 1 si Voyager 2 au survolat deja planetele Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si 48 dintre satelitii acestora. Datele transmise de cele noua instrumente aflate la bordul fiecareia dintre cele doua sonde au facut ca aceasta misiune de explorare a Sistemului Solar sa devina cea mai fructuoasa, din punct de vedere stiintific, din intreaga istorie spatiala. NASA spune ca nu stie cu exactitate cand va iesi Voyager 1 din Sistemul Solar, acest eveniment putand sa se intample peste cateva luni.

Voyager 1 traverseaza heliosfera, un strat extern format din particule de energie ridicata emise de Soare, aflat in jurul Sistemului Solar. Voyager va fi parasit cu adevarat heliosfera cand va detecta o modificare brusca in directia campului magnetic inconjurator. Lucrul cel mai surprinzator este ca Voyager 1 si geamana sa, Voyager 2, continua sa functioneze si, mai mult, sa comunice cu Terra. De marimea unui automobil, ea dispune de o antena cu un diametru de patru metri si un radio care ii permite sa trimita date spre Terra.

Aparatul sau foto a fost insa dezactivat in 1990, pentru a economisi resursele de energie. Cu ajutorul bateriilor sale, sonda poate sa-si alimenteze instrumentele pana in 2020-2025, daca nu foloseste comunicatiile radio. Apoi isi va continua singura drumul, ratacind, in spatiul interstelar. NASA spune ca urmatoarea destinatie este o stea din constelatia Ursa Mica (Carul Mic), Gliese 445, de care se va apropia in circa 1,7 ani-lumina (40.000 de ani).

Sursa: stirileprotv.ro

Keywords:

NASA , soare , cosmos

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.