24 april 2013, 12:48 Sport views 10952
24 april 2013, 12:48 Sport views 10952

Nicolae Simatoc – fotbalistul moldovean intrat în legendă

Cartea ”Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona”, semnată de Octavian Ţîcu şi Boris Boguş, a fost lansată la Biblioteca Naţională din capitală, comunică MOLDPRES.

Nicolae Simatoc s-a născut la Grimăncăuţi, Briceni. La 14 ani, în 1934 pleacă din sat împreună cu mama, fiind legitimat la Ripensia Timişoara. A mai evoluat la Internazionale Milano, devenind vicecampion cu ea (1948-1949), Brescia Calcio, Real Oviedo și „Barcelona” (Spania).  

Prestaţia lui la FC Barcelona în 1950-1951 a fost deosebită prin cucerirea celor cinci titluri. A avut marea capacitate de a se acomoda la situaţii, viaţă, iar în fotbal s-a impus prin tehnica sa impecabilă. Nicolae Simatoc s-a regăsit în final în Australia. S-a stins din viaţă în această ţară la vîrsta de 59 de ani.

Ediția este ilustrată cu numeroase fotografii după care poate fi urmărită cariera sportivă  a pămînteanului nostru.

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Pavel Cebanu a remarcat valoarea educativă a lucrării. ”Este o zi foarte importantă pentru fotbalul moldovenesc. Am primit cartea ieri. Am reuşit doar să o răsfoiesc. M-am convins, însă, că reprezintă o valoare educativă pentru toate generaţiile de pe acest plai. Noi am avut în perioada cînd jucam nişte modele pe care ne străduiam să le imităm: Strelţov, Voronin, Muntean, Dumitrache. Despre Simatoc am auzit abia acum. Exemplul lui, performanţele sale ne vor insufla mai multă încredere în forţele proprii”, a relevat el.

La lansare au fost prezenţi fiul lui Nicolae Simatoc, Silvio, prim-vicepreşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Piatac, antrenorul echipei naţionale de fotbal Ion Caras, Ion Testimiţanu, Serghei Botnăraş, Anatol Doroş.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
1077 locuitori

Petreni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreni și Popeștii Noi. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Drochia și la 165 km de Chișinău La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1077 de oameni. Satul Petreni a fost menționat documentar în anul 1597.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.