02 april 2015, 10:47 Health views 9011
02 april 2015, 10:47 Health views 9011

Alerta intr-un sat din Soldanesti


 

Alerta intr-un sat din raionul Soldanesti. Opt copii de gradinita au ajuns la spital cu diagnosticul hepatita. Responsabilii de la Centrul de Sanatate Publica spun ca totul a pornit de la o persoana purtatoare de infectie.

Aceasta mama povesteste ca sta cu fetita in spital de aproape doua saptamani. Ele au ajuns aici dupa ce micuta acuza dureri in burta, febra si ameteli.

"Am dat analize si ne-au gasit hepatita virala A."

Iar in timpul investigatiilor din spital s-a descoperit ca fetita are si o forma ascunsa de pneumonie.

"Fetita era vesela, am venit, am dat analize si mi-au zis ca avem pneumonie."

Cu inima stransa stau acum si alte mame ale caror micuti sunt internati la spitalul din Soldanesti.

"Am facut probele ficatului si s-a adeverit, ne-au spus ca e hepatita A."

Hepatita este o boala care afecteaza ficatul si, ca si in cazul altor boli, este important ca persoanele sa se adreseze la timp la medic.

Vasile TACU, MEDIC, SPITALUL SOLDANESTI: "Poate sa duca la insuficienta hepatica. Daca nu tin regimul. Poate sa duca chiar si la deces daca nu e tratata corespunzator."

Hepatita este o maladie infectioasa, numita si boala mainilor murdare, de aceea medicii spun ca trebuie respectate in primul rand regulile de igiena.

Vasile TACU, MEDIC, SPITALUL SOLDANESTI: "Respectarea igienii."

Dupa inregistrarea celor opt cazuri de hepatita, specialistii Centrului de Sanatate publica au mers la gradinita pentru a identifica focarul infectiei. Pana la urma s-a dovedit ca micutii, care majoritatea sunt rude, au fost infectati de catre o persoana purtatoare de virus care a venit in vizita.

Vadim GROSU, DIRECTOR CENTRUL DE SANATATE PUBLICA, SOLDANESTI: "Toate aceste cazuri se manifesta habitual, adica unul de la altul."

Dupa investigatii, medicii de la centrul de sanatate publica urmeaza sa decida daca vor inchide temporar gradinita. In prezent, copiii din Moldova sunt vaccinati obligatoriu de hepatita B. Vaccinul contra hepatitei A se administreaza doar la solicitare.

Source: protv.md

Keywords:

hepatita , copii , Moldova , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1835
Populația:
282 locuitori

Cuporani este un sat din cadrul comunei Tigheci, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Leova și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Cuporani a fost menționat documentar în anul 1835.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.