05 may 2015, 16:48 Health views 8376
Deputații cer modernizarea Institutului Oncologic
Photo: wikimapia.org
05 may 2015, 16:48 Health views 8376

Deputații cer modernizarea Institutului Oncologic

Institutul Oncologic este asigurat cu echipament pentru radioterapie în proporţie de doar 30 la sută. Acesta este vechi şi nu mai corespunde standardelor internaţionale.

Informaţiile au fost prezentate în Parlament de către deputatul Valentina Stratan. Ea a cerut ministrului Sănătăţii să caute posibilităţi de redresare a situaţiei.

Institutul Oncologic dispune de trei aparate de radioterapie, dintre care unul este singurul performant. Echipamentul permite vizualizarea tumorii în trei dimensiuni şi distrugerea celulelor canceroase. Concomitent, protejează organele şi ţesuturile sănătoase ale pacientului.

Celelalte aparate datează din anii 2002 şi, respectiv, 2006. Ele permit vizualizarea tumorii în doar două dimensiuni. Din această cauză, multe operaţiuni sunt efectuate manual, inclusiv cea de protecţie împotriva radiaţiei.

"Tăiem după forma care ne interesează. Avem nişte sobe cu plumb care se încălzesc şi turnând plumb în ea obţinem aşa formă de protecţie", a spus fizicianul de la Institutul Oncologic, Victor Bulnaga.

Specialiştii Institutului Oncologic dau asigurări că şi aparatele mai vechi sunt eficiente. Pacienţii spun, însă, că se simt mult mai confortabil în timpul procedurii cu aparatul modern.

"Cu aparatul vechi nu este confortabil. Aici, undele laser cad exact pe tumoare. Acolo cuprind o porţiune mai mare".

Pentru modernizarea serviciului radioterapeutic sunt necesare aproximativ 12 milioane de euro.

"Avem nevoie de achiziţionarea a patru aparate de radioterapie, anume acceleratoare liniare şi un tomograf computerizat dedicat radioterapiei. Se poate de realizat prin granturi internaţionale şi credite din partea Guvernului", firmat doctorul în ştiinţe medicale, Institutul Oncologic, Petru Tuzlucov.

Un dispozitiv performant de radioterapie costă până la 5 milioane de euro.

Source: www.prime.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
350 locuitori

Chiţcanii Noi este un sat din cadrul comunei Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 19 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Chiţcanii Noi a fost înființat în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.