06 january 2015, 12:15 Health views 8170
Doritorii pot efectua control profilactic gratuit în Săptămâna „Anticancer”
Photo: wikimapia.org
06 january 2015, 12:15 Health views 8170

Doritorii pot efectua control profilactic gratuit în Săptămâna „Anticancer”

Săptămâna „Anticancer" cu genericul „Modul sănătos de viaţă în prevenirea maladiilor oncologice", are loc în perioada 01 - 06 iunie. Doritorii, fără bon de trimitere, vor beneficia în această perioadă de servicii de consultanţă gratuită privind controlul profilactic în incinta Policlinicii IMSP Institutul Oncologic.

Scopul acțiunilor este de a sensibiliza opinia publică despre necesitatea depistării precoce a maladiilor oncologice şi de a atrage atenţia populaţiei despre pericolul pe care îl presupun aceste maladii, dar care, depistate la timp, pot avea şanse de vindecare.

Potrivit specialiștilor, un rol deosebit de important în diagnosticul, tratamentul şi reabilitarea bolnavilor oncologici revine depistării precoce a tumorilor maligne. Efectuarea screeningului în cancer constă în detectarea bolii într-un stadiu precoce. Depistarea tumorii într-un stadiu incipient şi tratamentul corespunzător la timpul oportun, contribuie la majorarea ratei supravieţuirii, dovedind astfel importanţa screening-ului în aceste cazuri.

Conform datelor statistice, în anul 2014, în Republica Moldova au fost luaţi la evidenţă 8 860 bolnavi primari, cu circa 400 de persoane mai mult decât în 2013.

În structura morbidităţii prin tumori maligne în Republica Moldova după localizări în anul 2014 pe primul loc se află cancerul colorectal - cu 12,5%. Pe locul doi se află cancerul glandei mamare cu 10,8%. Pe locul trei este cancerul pulmonar cu 9,9%, iar pe locul patru se situează cancerul pielii cu 9,8%.

Aceste activităţi sunt organizate de către Ministerul Sănătăţii în colaborare cu IMSP Institutul Oncologic, în conformitate cu prevederile Programului naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007 – 2015.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1605
Populația:
15462 locuitori

Vulcăneşti este un oraş din Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, oraşul Vulcăneşti este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15462 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.