14 june 2015, 12:00 Health views 61806
În farmacii va apărea cărbune medicinal autohton
14 june 2015, 12:00 Health views 61806

În farmacii va apărea cărbune medicinal autohton

Cărbunele medicinal activat autohton va apărea în farmaciile din ţară până la sfârşitul acestui an. Producerea preparatului a început acum şase luni, la o întreprindere din oraşul Ştefan Vodă. Medicamentul este fabricat în baza unei tehnologii elaborate de cercetătorii Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe şi va costa cu 50 la sută mai puţin decât cel importat.

Savanţii moldoveni au elaborat tehnologia de producere a cărbunelui medicinal activat în decurs de 20 de ani. În 2000, preparatul a fost testat clinic.

"Procesul de mangalizare imediat l-am aliniat la procesul de activare. Ceea ce ne-a permis să economisim surse energetice mari. Cărbunele activ medicinal va avea o capacitate de absorbţie mai mare. Adică pentru a detoxifia organismul va fi nevoie nu de un gram de cărbune, dar de jumătate de gram", a declarat directorul Institutului de Chimie, Tudor Lupașcu.

În 2011, o echipă de antreprenori din ţară a acceptat să fabrice cărbunele activat medicinal, în baza tehnologiei savanţilor. Până în prezent, oamenii de afaceri au investit în acest proiect un milion de dolari.

Din 2015, au început să producă primii cărbuni activaţi autohtoni din surcele de măr, sâmburi de piersici şi coji de nuci. Deocamdată, aceştia pot fi utilizaţi doar în industria alimentară, la filtrarea apei, băuturilor alcoolice şi aerului.

"În continuare, împreună cu savanţii, vom lucra la producerea cărbunelui medicinal activat prin metoda sulfatării, adică prin curăţarea bine cărbunelui pe care l-am obţinut", a declarat directorul adjunct fabricii, Oleg Borovețki.

Cărbunele medicinal activat va fi produs într-o cantitate de 120 de tone anual.

Cărbunele activat este medicamentul pe care trebuie să-l avem la îndemână oricând. Acesta ne ajută în caz de intoxucaţii, arsuri stomacale şi indigestii. De asemenea, preparatul poate fi utilizat pentru detoxifierea organismului.

Anual, în Moldova sunt importate 300 de tone de cărbune medicinal activat.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
1271 locuitori

Cîşliţa-Prut este un sat şi comună din raionul Cahul. Cîşliţa-Prut este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de orașul Cahul și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1271 de oameni. Satul Cîşliţa-Prut a fost menționat documentar în anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.