08 september 2016, 16:00 Health views 5489
Nivelul prafului din atmosferă, în creştere. Ne putem îmbolnăvi
08 september 2016, 16:00 Health views 5489

Nivelul prafului din atmosferă, în creştere. Ne putem îmbolnăvi

Nivelul prafului din atmosferă crește simțitor în fiecare an. Bălţi şi Chișinău sunt municipiile cu cel mai poluat aer. În Capitală, cantitatea de pulberi atinge o cotă de 30 la sută, cu 13 la sută mai mult faţă de acum patru ani.

Potrivit specialiştilor, nivelul pulberilor din aerul atmosferic creşte din cauza emisiilor mari de combustibil şi a prafului emanat de cauciucurile şi frânelor uzate. Fenomenul este favorizat şi de sistemul de canalizare destinat apelor pluviale, care nu funcţionează eficient. Prin urmare, în timpul ploilor, murdăria din curţi se scurge pe carosabil.

"În primul rând sunt acuzate bolile cronice ca asma, bronșita cronica. Prezența în aerul atmosferic a pulberilor poate duce chiar și la cancerul pulmonar. Pulberii afectează şi sistemul cardiovascular. Poate provoca arterioscleroză, infarct miocardic", a declarat Anatol Burlacioc, medic igienist.

În aceste condiţii este necesar de a spăla străzile în timpul primăverii, verii şi toamnei cel puţin o dată în zi.

În municipiul Chişinău, procedura este efectuată doar pe timp de caniculă.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
998 locuitori

Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.