11 november 2016, 14:15 Health views 3671
Duminică poți dona sînge în incinta unui centru comercial
11 november 2016, 14:15 Health views 3671

Duminică poți dona sînge în incinta unui centru comercial

Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău și Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui, vor desfășura o nouă campanie de donare a sîngelui- „Donează și Salvează". Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza și de a implica cît mai mulți tineri în salvarea vieții oamenilor, care au nevoie de sînge sau de produse derivate din sînge.

Pe lîngă dimensiunea social-filantropică, acest program municipal are și o dimensiune educativă, întrucît îi ajută pe tineri să înțeleagă valoarea și semnificația acțiunilor voluntare pe care fiecare le poate face și îi învață pe cei implicați să se bucure atunci cînd dăruiesc și să fie recunoscători atunci cînd primesc.

Pacienții bolnavi de leucemie zilnic au nevoie de 6 doze de concentrat de plachete. Un pacient bolnav de leucemie zilnic depinde de 6 donatori, de la care se pregătește cîte o doză de concentrat de plachetă. Astfel, rezervele de sînge sînt necesare în permanență pentru a substitui necesarul şi a asigura continuu pacienții cu concentratul de trombocite, sau eritrocite atît de necesar în hemoragiile de sînge.

Donarea de sînge trebuie să fie un proces sigur atît pentru donator, cît și pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătoasă și să îndeplinească următoarele condiții:

Să aibă vîrsta mai mare de 18 ani;
Să aibă greutatea între 50 și 100 kg femeile și între 60 și 110 kg bărbații;
Să nu consume alcool cu 48 de ore înainte de donare;Să nu fi suferit în ultimele trei luni intervenții stomatologice sau chirurgicale;
Să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;
Femeile să nu fie în perioada unei sarcini sau menstruală;
Să fi consumat înainte de donare un mic dejun normal (o cană cu ceai sau cafea, legume, fructe), fără multe proteine și grăsimi;
Să nu fumeze cu 2 ore înainte de donare și nici imediat după.

Persoanele dornice să contribuie la salvarea unor vieți, sînt așteptate cu buletinul de identitate, la 13 noiembrie, ora 11:00, în incinta centrului comercial "Atrium", et.1, holul principal.

Source: diez.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
935 locuitori

Zăluceni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Zăluceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 36 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Prima atestare documentară a satului Zăluceni datează din anul 1624.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.