21 march 2017, 15:00 Health views 3434
Dializă în Moldova - ce spune statistica
21 march 2017, 15:00 Health views 3434

Dializă în Moldova - ce spune statistica

La 1 ianuarie anul curent, circa 500 de pacienți cu insuficiență renală cronică terminală se aflau în tratament prin dializă. Solicitat de IPN, președintele Societății Urologilor şi Nefrologilor din Moldova, fondatorul serviciului de dializă din Moldova, Adrian Tănase, a spus că, dacă e să ne referim la tabloul epidemiologic, de dializă ar avea nevoie 1000-1200 de pacienți. Tratamentul pentru persoanele asigurate este acoperit de către stat. Costul unei proceduri în acest an este de 1995 de lei. Un bolnav inclus în tratament are nevoie de două-trei proceduri pe săptămînă.

Adrian Tănase a dat asigurări că toate persoanele care au nevoie de dializă beneficiază de acest tratament. Plătesc pentru tratament doar cetăţenii străini care vin în Moldova şi nu au poliţă de asigurare medicală sau cetăţenii moldoveni care muncesc în afară şi pe timpul aflării în ţară necesită tratament.

Persoanele care au venituri mici, nu au un loc de muncă sau sînt în incapacitate de muncă, beneficiază de asigurare medicală din partea statului. Condiţia este să facă dovada faptului că dețin oficial statut de șomer sau de beneficiar de ajutoare sociale, ceea ce îi încadrează în categoriile de cetăţeni pentru care Guvernul achită costul polițelor medicale. Dovada faptului că sunt şomeri se poate obţine la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Medicul a subliniat că 20% din toți pacienții aflați la dializă pot fi incluși pe lista de așteptare pentru transplant renal, restul au diverse contraindicații care nu permit efectuarea operațiilor. La data de 1 ianuarie, 40 de pacienți își așteaptau transplantul renal. De notat, în anul 2016 au fost efectuate 22 de transplanturi renale, iar pentru anul acesta sunt preconizate 30 de operații, până în prezent fiind efectuate patru. Pacienții care necesită transplant renal sunt selectați din cei care sunt la tratament cu dializă. Pe lista de așteptare sunt incluși doar pacienții care își dau acordul pentru o astfel de intervenție chirurgicală și care nu au contraindicații medicale.

În Moldova sunt nouă secții de dializă: șapte în instituții publice și două în instituții private. Instituțiile publice care au secții de dializă sunt: Spitalul Clinic Republican (Chișinău), Institutul de Medicină Urgentă (Chișinău), Centrul Mamei și Copilului (Chișinău), Spitalul municipal „Sfânta Treime" (Chișinău), Spitalul municipal Bălți, Spitalul raional Cahul, Spitalul raional Comrat. Private sunt Centrul BB Dializa (Chișinău) şi Secția de hemodializă „Dr.Pitel SRL" (Chișinău). În acest an, Centrul BB Dializa, care deserveşte mai mult de jumătate din pacienţii care necesită dializă, va majora numărul de aparate până la 64, iar numărul de pacienți până la 350.

Spre finele anului, în toate secțiile din țară vor fi tratați circa 570-580 pacienți cu insuficiență renală terminală. Serviciul medical este acoperit de Compania Națională de Asigurări în Medicină, indiferent dacă e prestat în instituție publică sau privată, iar pacienţilor care vin la Chişinău la dializă din alte localităţi le sunt rambursate şi cheltuielile de transport.

Source: ipn.md

Keywords:

sanatate , statistica , medicina

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
340 locuitori

Ialpug este un sat din cadrul comunei Hîrtop, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ialpug a fost menționat documentar în anul 1815.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.