28 april 2012, 11:15 Health views 8927
28 april 2012, 11:15 Health views 8927

Un țînțar periculos, purtător de viruși, se răspîndește în Europa

Savanții îi avertizează pe europeni că ţînţarul Asiatic Tiger este responsabil pentru transmiterea unor boli la om, a fost depistat în Europa. De-a lungul anilor, această specie de ţînţari s-a făcut responsabilă de transmiterea meningitei West Nile la om, a febrei Dengue şi a multor altor boli, relatează Elmar Burchia într-un articol publicat în Corriere della Sera.

„Oamenii de știință sînt de părerea că că ţînţarul Asiatic Tiger este purtătorul a peste 20 de viruși, dintre care 7 sînt periculoși pentru om. De asemenea  este îngrijorător faptul că din cauza schimbărilor climatice insecta tropicală se răspîndește tot mai mult în nord-vestul Europei și Balcani”, - scrie publicația. 

„Țînțarul are dungi alb-negru pe picioare si pe corp, care îi conferă un aspect similar cu cel al unui tigru. El răspîndește diverse boli. Odată cu schimbarea climei în Europa insecta a reușit să supraviețuiască în Albania, Croația, Franța, Grecia, Monaco, Italia, Slovenia și Spania. Acest țînțar a mai fost observat în anul 2007 în Germania, dar nu au fost găsite dovezi care să arate ca specia de insecte s-a dezvoltat și a supravietuit climei din acea zonă. De asemenea, în anul 2000, Belgia s-a confruntat cu o situatie similară, cu toate că nici acolo această specie de țănțari nu s-a putut adapta. O excepție reprezintă Olanda, unde țînțarii au reușit să supraviețuiască și să se înmulțească”.

„Specialiștii au atentionat statele balcanice de posibilitatea ca că ţînţarul Asiatic Tiger să se stabilească în România și Bulgaria. Totuși țînțarii nu vor rezista pe termen lung, datorită schimbărilor climatice din următorii ani. Specia de insecte purtătoare de viruși ar muri pînă în doi-trei ani”, - scrie autorul.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.