02 september 2013, 10:40 Health views 6060
02 september 2013, 10:40 Health views 6060

Ochelarii care vindecă de daltonism

Un cercetător american  a creat o pereche de ochelari care îi va ajuta pe daltonişti să poate distinge corect culorile roşu şi verde, scrie Daily Mail. Lentilele create de Mark Changizi au capacitatea de a filtra razele de lumină care interferează cu abilitatea de a distinge diversele nuanţe de roşu şi verde.

Potrivit sursei citate, deşi lentilele Oxy-Iso au fost realizate iniţial pentru a-i ajuta pe medici să localizeze mai uşor venele pacienţilor, acestea s-au dovedit a fi utile şi celor care suferă de tulburări ale vederii cromatice.

„Principalul lucru cu care am probleme este atunci cînd colegii mei folosesc roşul şi verdele în realizarea graficelor. Eu nu pot observa diferenţa între cele două culori”, a povestit Dr. Daniel Bor, şi el daltonist. „Dar cînd mi-am pus pentru prima dată ochelarii a fost un moment extrem de emoţionant. Eram cu fiica mea la sala de sport şi deodată culoarea buzelor sale a ieşit în evidenţă”, a mai spus acesta.

Pe de altă parte, ochelarii au şi dezavantaje, întrucît ei afectează capacitatea utilizatorului de a distinge galbenul de albastru.

„Nu i-aş purta tot timpul, dar i-aş lua cu mine dacă aş merge la o galerie de artă sau la o expoziţie cu flori. Chiar mi-ar fi de mare ajutor atunci”, a adăugat Bor. „Chiar dacă nu am creat această tehnologie cu scopul ajutorării celor cu tulburări ale vederii cromatice, nu am fost foarte surprinşi să vedem că lentilele Oxy-Iso pot fi de folos daltoniştilor”, a afirmat şi creatorul lor, Mark Changizi.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
1143 locuitori

Aluatu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Aluatu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1143 de oameni. Satul Aluatu a fost menționat documentar în anul 1806.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.