29 december 2023, 12:00 Health views 1198
Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor a intrat în vigoare
29 december 2023, 12:00 Health views 1198

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor a intrat în vigoare

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2024 a intrat în vigoare joi, 28 decembrie, odată cu publicarea în Monitorul oficial.

Documentul prevede atît venituri, cît şi cheltuieli de peste 15 miliarde 420 de milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2023, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu peste 9%, notează Noi.md.

Conform legii, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense nu se modifică și este păstrată la nivel de 9%. Totodată, prima în sumă fixă rămîne la nivelul de 12.636 de lei, iar persoanele obligate să se asigure în mod individual vor beneficia în continuare de facilități la achitarea acesteia în termenul prevăzut de legislație, adică pînă pe 31 martie.

Veniturile obținute din primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală din salariu şi la alte recompense, achitate de angajați, vor constitui peste opt miliarde de lei, cele din primele de asigurare în sumă fixă – mai mult de 162 de milioane, transferurile din bugetul de stat în FAOAM – circa 7 miliarde de lei, alte venituri – în jur de 189 de milioane de lei.

Cea mai mare parte a veniturilor urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Este vorba de peste 15 miliarde de lei, cu 1 miliard 243 de milioane mai mult față de suma aprobată pentru acest an.

Banii destinați compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale sînt în volum de peste 1 miliard 80 milioane de lei, cu 48 de milioane de lei mai mult față de anul curent.

Suma pentru serviciile de înaltă performanţă va fi de circa 366 de milioane de lei. Pentru îngrijirile medicale comunitare şi la domiciliu sînt prevăzute în jur de 131 de milioane de lei.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1837
Populația:
1476 locuitori

Alexăndreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Heciul Vechi, Țipletești, Țiplești, Alexăndreni, Grigorești. Localitatea este situată pe malul stîng al rîului Răut, la 46 km de oraşul Sîngerei şi la 148 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Alexăndreni a fost întemeiat în anul 1837.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.