Go to section: Theatre
16 november 2015, 14:01 Theatre views 9691
La Chișinău va avea loc Festivalul-laborator de teatre de cameră (Video)
16 november 2015, 14:01 Theatre views 9691

La Chișinău va avea loc Festivalul-laborator de teatre de cameră (Video)

Pentru a șaptea oară la Chișinău va avea loc Festivalul-laborator de teatre de cameră „Moldfest.rampa.ru". Performanţele îşi vor prezenta 16 teatre din șase țări: Moldova, Rusia, Germania, Ucraina, Israelul și Canada. Conducătorul permanent al Festivalului, directorul artistic al Teatrului „Din strada Trandafirilor" Iuri Harmelin a dat publicului asigurări la ceremonia de prezentare a Festivalului că selectarea participanților a fost una foarte strictă, relatează NOI.md.

În acest an, potrivit dlui Harmelin, au fost depuse peste 200 de cereri de participare la Festival. „Şi aceasta în ciuda faptului că noi nu compensăm cheltuielile oaspeţilor. Noi nu am prevăzut achitarea serviciilor de transport pentru participanți, precum şi plata unei prime. Desigur, noi cu toată ospitalitatea le asigurăm cazarea, alimentaţia, excursiile, dar restul cheltuielilor trebuie să-şi asume teatrele", a relatat organizatorul Festivalului teatral.

„Am fost chiar nevoiţi să renunțăm la teatre bune cu trupe mari, regretă Harmelin. În anul trecut, după cum vă amintiți, la noi a sosit Teatrul din Hakasia, cu o trupă de 23 de persoane, o reprezentanţă impresionantă a teatrului din Georgia. În acest an am fost nevoiţi să ne limităm la teatre mici cu spectacolele ajustate la piese de cameră".

S-a renunţat chiar şi la închirierea sălii. „Am renunţat la arendă, deoarece cheltuielile de arendă depășesc valoarea asistenței de care beneficiem", a spus Harmelin. Două spectacole din programul anunţat vor avea loc în sala Centrului „Kedem", datorită relaţiilor bune cu directorul sălii din Centrul cultural evreiesc. Încă cîte un spectacol vor găzdui Teatrul Dramatic A.P. Cehov, Uniunea Compozitorilor din Moldova și Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale".

Iuri Harmelin a spus că spectacolele vor avea loc pe parcursul unei singure zile. „Actualul Festival „Moldfest.Rampa.Ru" se deosebeşte foarte mult de alte festivaluri la care participăm. Iar noi călătorim foarte mult. Cînd venim la alte festivaluri, acolo de obicei ne odihnim. Deseori festivalurile se limitează la un singur spectacol de seară. Am jucat spectacolul - și plecăm la odihnă... La noi însă, în ciuda un program foarte încărcat, oamenii totuşi se rup la spectacole", s-s-a plîns directorul artistic al Teatrului „Din strada Trandafirilor".

Festivalul va corespunde statutului său de laborator. „Deja la ora 10 în fiecare zi în timpul Festivalului vor avea loc două spectacole. După-amiaza vor fi jucate două spectacole cîn paralel. Unul, desigur, pe propria noastră platformă, iar altul – pe cea închiriată, şi-a împărtășit planurile Harmelin. La ora 15.00 vor avea loc master-clase. La ora 16.00 sau cu o oră mai tîrziu la fel vor fi prezentate două spectacole concomitent. La ora șapte seara, toți participanții și membrii juriului se vor aduna la o cină. Și chiar după ea, la 21.00 , Festivalul se va încununa încă cu un spectacol. După încheierea acestui spectacol va avea loc ședința clubului de arte, în cadrul căruia participanţii la Festival de la diverse teatre şi țări vor putea să se cunoască mai de aproape".

Printre membrii juriului și oaspeții de onoare ai Festivalului se numără cele mai proeminente figuri de teatru din Rusia, Germania, Lituania și Belarus: consultantul-șef al Festivalului-laborator care timp de șapte ani este oaspetele „Moldfeste", criticul teatral, dramaturgul, membrul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru UNESCO, membrul Centrului german al Institutului Internațional de Teatre din oraşul Hanovra Nina Mazur; criticul teatral, lectorul Facultății de teatre a Universităţii ГИТИС de la Moscova, președintele Consiliului de experţi al Festivalului „Masca de Aur" («Золотая маска») Alexandr Vislov; prodecanul Facultății de actorie a Academiei de Stat de Artă Teatrală Igor Kaciaev; decanul Facultăţii de regie a Institutului de Teatru „Şciukin" Veacheslav Terescenko și altele. Oaspeții de onoare ai Festivalului sînt: expertul Festivalului „Întîlnirile în Rusia" («Встречи в России») Maria Iurieva, impresarul din Lituania Igor Klimovici, președintele Festivalului Internațional de Festivaluri de Cameră „Podul" («Мост») și președintele Societății „Tolstoi" din Germania Tatiana Cepurnaia, actrița si regizorul Tatiana Sobol, directorul Teatrului Dramatic „Marţinkevici" din oraşul Moghiliov Veronica Vinnel.

Source: www.noi.md

Keywords:

teatru , Festival , arta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1701
Populația:
1449 locuitori

Ţahnăuţi este un sat din cadrul comunei Ţareuca, raionul Rezina. Satul Țahnăuți este situat la o distanță de 10 km de orașul Rezina, la 12 km de stația de cale ferată Șoldănești și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1449 de oameni. Satul Țahnăuți a fost menționat documentar în anul 1701.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.