Go to section: Theatre
25 january 2023, 16:00 Theatre views 1046
Opera „Alexandru Lăpușneanu” va reapărea în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet
25 january 2023, 16:00 Theatre views 1046

Opera „Alexandru Lăpușneanu” va reapărea în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet

Opera „Alexandru Lăpușneanu”, scrisă de maestru Gheorghe Mustea, urmează să reapară în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” (TNOB) chiar în acest an. O declarație în acest sens a fost făcută de directorul artistic al TNOB, Nicolae Dohotaru, fiind intervievat de Noi.md.

„În 2023, am stabilit să renovăm opera Alexandru Lăpușneanu a maestrului Gheorghe Mustea. Și pentru că de 10 ani nu s-a mai montat un balet, în acest an montăm unul care are mare priză la chișinăueni, „Silfida”. Trebuie să înnoim decorul, care este învechit. Acum nu avem posibilitatea să montăm ceva nou, pentru că este foarte costisitor. Probabil, la anu va fi un alt buget și vom monta cealaltă operă (n. r. ”Ștefan cel Mare” de Gheorghe Mustea)”, a declarat Nicolae Dohotaru.

Întrebat care sînt planurile mari pentru acest an, Dohotaru a declarat că cel mai important ar fi „participarea TNOB la festivalul din Estonia din 25 iulie, cu Turandot, Aida, Boema, Lacul Lebedelor și Concert de Gală”.

În cadrul aceluiași interviu, directorul TNOB recunoaște că întîmpină mai multe probleme în activitatea zilnică, dar speră ca, în acest an, o parte dintre ele să fie soluționate, astfel încît unicul teatru de operă și balet din țară să reziste în timp.

„Cele mai stringente probleme pornesc de la resetarea operei, schimbarea sistemului de salarizare, majorarea considerabilă a salariilor colaboratorilor, pentru ca să putem salva unicul teatru de operă și balet. Se lucrează intens la această problemă. Ministerul Culturii are un plan bine determinat despre modalitatea de finanțare a operei naționale și sînt sigur că în acest an se va produce ceva bun”, a conchis Nicolae Dohotaru.

Reamintim că, anterior, ministrul culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unei conferințe de presă a declarată că în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” vor reapărea operele naționale.

„Ministerul a alocat 15 milioane de lei pentru montările noi și anume pentru decoruri, pentru costume, pentru machiaj, pentru invitarea interpreților în rolurile centrale. Acești bani sînt deja disponibili, doar că din păcate anul financiar și cel repertorial nu coincid, iată de ce cu banii care au fost alocați în luna mai, deocamdată nu s-a reușit montarea unei opere noi. Este bine cunoscut faptul că montarea unei opere nu se face peste noapte. Doar cu bani nu rezolvi nimic, este nevoie de un concept, de sinergie. Să dăm tot timpul necesar artiștilor pentru ca ele să se realizeze aceste noi montări”, a spus atunci Prodan.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:
Cities of Republic of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.