Go to section: Fine art
10 march 2015, 10:50 Fine art views 8799
Cinci pictori din R. Moldova au vernisat o expoziţie de grup la Centrul „C. Brîncuşi”
10 march 2015, 10:50 Fine art views 8799

Cinci pictori din R. Moldova au vernisat o expoziţie de grup la Centrul „C. Brîncuşi”

O expoziţie de grup cu genericul „5 din 10" a fost vernisată astăzi la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi" al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din Moldova, informează MOLDPRES.

Cei cinci pictori sînt: Ghenadie Jalbă, Tudor Botin, Victor Cobzac, Sergiu Puică şi Andrei Negură, colegi de generaţie, care, acum 40 de ani, au absolvit împreună Şcoala Republicană de Pictură „I. Repin" (actualmente Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală) din Chişinău.

Expoziţia cuprinde peste 100 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie şi sculptură, realizate de autori de-a lungul anilor.

Solicitat de MOLDPRES, criticul de artă, Tudor Braga, a menţionat că genericul expoziţiei porneşte de la faptul că cinci din cei zece colegi de grupă s-au afirmat și au devenit membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, iar doi dintre ei, Andrei Negură şi Ghenadie Jalbă, au fost şi preşedinţi ai UAP.

„Sînt nişte artişti plastici consacraţi, care şi-au expus lucrările atît în ţară, cît şi peste hotare. Această expoziţie semnifică prietenia lor, care s-a legat din fragedă copilărie şi pe care au păstrat-o patru decenii la rînd", a precizat Tudor Braga.

Ideea de a organiza această expoziţie îi aparţine graficianului Sergiu Puică. El a afirmat că aceasta este a doua expoziţie de grup a celor cinci pictori, după cea din 1975, de la susţinerea tezei de licenţă.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a accentuat, de asemenea, că cei cinci artişti au avut noroc de regretatul lor profesor Petru Rusu, care le-a insuflat dragostea faţă de artă.

Expoziţia va fi deschisă pînă pe data de 18 octombrie 2015.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

expoziție , arta , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII-lea
Populația:
2025 locuitori

Borosenii Noi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Borosenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la 8 km de oraşul Rîşcani şi la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2025 de oameni. Satul Borosenii Noi a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.