05 february 2024, 16:00 views 366
Care sînt așteptările locuitorilor din diferite sectoare ale capitalei
05 february 2024, 16:00 views 366

Care sînt așteptările locuitorilor din diferite sectoare ale capitalei

Portalul Noi.md lansează o nouă serie de materiale în cadrul proiectului „Așteptările locuitorilor capitalei”, lansat în 2020.

Atunci, redacția Noi.md a publicat o serie de materiale ample, care reflectau problemele cu care se confruntă fiecare sector al capitalei, dar și propunerile oamenilor pentru îmbunătățirea situației.

În acest timp, multe dintre problemele capitalei Moldovei, exprimate de cetățeni atunci, au fost rezolvate de autoritățile locale, lucru pe care îl putem vedea în realitate. Au fost reparate multe drumuri, trotuare, pasaje subterane, au fost restaurate și modernizate numeroase parcuri, havuzuri, au fost construite terenuri de joacă și sportive, au fost amenajate parcuri și alte teritorii etc.

Însă o serie de probleme rămîn nerezolvate, la care s-au adăugat altele noi care trebuie soluționate.

Deosebit de grave sînt problemele cu privire la clădirile nefinisate, așa-numitele "clădiri abandonate", atunci cînd agentul economic oprește construcția, iar clădirea capătă un aspect deplorabil, în ea se acumulează gunoaie și se adună persoane fără adăpost.

Locuitorii așteaptă ca autoritățile municipale să întreprindă, așa cum au promis anterior, acțiuni active pentru soluționarea acestora, inclusiv prin elaborarea unor modificări legislative care să permită luarea unor măsuri împotriva proprietarilor clădirilor nefinisate de pe teritoriul municipiului Chișinău, care nu fac nimic în legătură cu construcția clădirilor nefinisate sau abandonate de mai bine de trei ani.

Rămîn actuale și problemele ce țin de repararea drumurilor din curți, crearea unor noi parcări, amenajarea parcurilor etc.

Cetățenii ar dori să vadă rezultate mai rapide și mai tangibile în aceste și alte domenii deja în viitorul apropiat.

În acest sens, portalul Noi.md a realizat un sondaj în rîndul cititorilor săi pentru a identifica cele mai stringente probleme ale locuitorilor fiecărui sector al capitalei.

Așteptările locuitorilor sectorului Botanica

Noi.md începe noua serie de publicații la tema „Așteptările locuitorilor capitalei” cu întrebările și problemele locuitorilor sectorului Botanica.

În special, aceștia ridică problema fostei școli-internat nr. 2, așteptînd ca autoritățile fie să restabilească integral infrastructura acestei școli, fie să construiască acolo un mare complex sportiv, așa cum au promis anterior.

De asemenea, ei așteaptă restaurarea fostei școli nr. 6 de pe strada Cuza-Vodă.

Ei sînt interesați și de problema șantierului de construcție din fața casei nr. 23/1 de pe bulevardul Traian, care se află acolo de mai mulți ani, de soarta terenului de pe strada Grenoble (0131120.014) (0131120.015) din apropierea spitalului ”V. Ignatenco”.

Aceștia se întreabă dacă autoritățile municipale intenționează să construiască o platformă cu vedere asupra împrejurimilor orașului.

În plus, importantă rămîne și problema restaurării și amenajării fațadei "Porților orașului".

De asemenea, locuitorii sectorului Botanica al capitalei pun întrebări cu privire la reparația celei de-a doua jumătăți a străzii Cuza Vodă (pînă la intersecția cu Dacia și strada Grenoble), precum și la începerea lucrărilor de reparație a străzii Drumul Băcioiului.

Locuitorii de la Botanica de Sus așteaptă modernizarea pieței de la colțul străzilor Cuza Vodă - Independenței și eliberarea copacilor "capturați" de chioșcurile vechi. Această piață este numită acum de localnici "Shanghai de Chișinău".

În parcul "Valea Trandafirilor", locuitorii de la Botanica vor să vadă restaurat amfiteatrul, precum și mozaicul adiacent "Dansul Muzelor" (autor Vladimir Cuzmin).

Un interes deosebit prezintă și salvarea mozaicului "Plugarul Universului" (autor Aurel David) de pe fațada clădirii în degradare a fostului Centru de tineret din "Valea Trandafirilor", iar cetățenii doresc să știe ce măsuri se întreprind în acest sens.

Locuitorii din sectorul Botanica mai doresc să afle de la autoritățile locale cînd va fi amenajat cel de-al treilea lac din Parcul Valea Trandafirilor, clădirea fostei stații de bărci, clădirea fostei cafenele „Cetatea Veche”, dar și dacă vor fi restaurate havuzurile, care funcționau în perioada sovietică, de pe bulevardul Dacia și de pe strada Independenței 6/1, de lîngă Pretură.

Cetățenii sectorului Botanica al capitalei sînt interesați și de rezolvarea rapidă a problemei clădirii nefinisate de pe locul fostului cinematograf Iskra.

Acute rămîn și problemele privind repararea drumurilor din curți și amenajarea parcărilor, probleme tipice pentru toate sectoarele.

În acest context, cetățenii așteaptă ca autoritățile să prezinte un plan detaliat cu termene concrete pentru rezolvarea acestora și altor probleme urgente. Portalul Noi.md a solicitat deja comentariile autorităților locale pe marginea acestui subiect și va publica răspunsurile imediat ce le va primi.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , Botanica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
2002 locuitori

Pohoarna este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Pohoarna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 29 km de orașul Șoldănești și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2002 oameni. Prima mențiune documentară a satului Pohrebea datează din anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.