02 november 2014, 14:57 views 10798
Transnistria cere Moldovei să plătească pentru utilizarea spaţiului său aerian
Photo: tv7.md
02 november 2014, 14:57 views 10798

Transnistria cere Moldovei să plătească pentru utilizarea spaţiului său aerian

Transnistria speră să obţină de la Moldova compensaţii pentru „utilizarea spaţiului său aerian". O adresare privind elaborarea mecanismului de achitare a fost transmisă la finele săptămînii trecute de reprezentantul politic al Transnistriei, Nina Ştanski, colegului său moldovean Eugen Carpov.

Oficiala consideră că acest subiect poate fi discutat în cadrul şedinţei ordinare a grupurilor de experţi pentru dezvoltarea transportului şi gospodăriei drumurilor.

Potrivit agenţiei „Infotag", iniţiativa este legată de proiectul de lege pregătit de deputatul Sovietului Suprem Grigori Diacenco, care a propus încă la finele anului 2013 adoptarea „Codului aerian".

Principalul punct al acestui document vizează stabilirea aşa-numitelor compensaţii pentru utilizarea spaţiului aerian al regiunii.

Proiectul prevede că transportatorii internaţionali vor trebui să convină cu autorităţile Transnistriei asupra posibilității de a zbura deasupra teritoriului său.

Compensaţiile trebuie achitate inclusiv pentru prejudicierea ecologiei regiunii. Mărimea acestora urmează a fi stabilită de guvernul autoproclamatei RMN.

Proiectul de lege a generat discuţii aprinse între deputaţi, care au menţionat că „forţele antiaeriene ale RMN asigură controlul spaţiului aerian al republicii, însă la nivel internaţional de drept Transnistria deocamdată nu are mecanisme depline pentru realizarea principiilor de suveranitate asupra acestei porţiuni de spaţiu".

Totodată, prin teritoriul regiunii lunar zboară mii de avioane, aceasta are propria aviaţie, posibilităţi pentru dezvoltarea aviaţiei mici, dar activitatea în acest domeniul nu este reglementată de actele normative de rigoare.

Deputaţii au adoptat în prima lectură Codul, care se presupune „a fi perfectat cu luarea în calcul a realităţilor".

Potrivit acestuia, „reglementarea de stat a utilizării spaţiului aerian al RMN şi activitatea în domeniul aviaţiei are scopul de a asigura necesităţile cetăţenilor şi a economiei în transportările aeriene, lucrările aviatice, precum şi pentru a asigura securitatea statului, securitatea intereselor statului, securitatea aviatică şi ecologică".

Source: tv7.md

Keywords:

Transnistria , Moldova , servicii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2775 locuitori

Răspopeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Răspopeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2775 de oameni. Pentru prima dată satul Răspopeni este menționat într-un document datînd din anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.