01 october 2013, 12:39 views 7745
01 october 2013, 12:39 views 7745

Tinerii din stînga Nistrului îşi văd viitorul în Republica Moldova

Tinerii din raionul Dubăsari, teritoriu controlat de Chişinău, printre cele mai grave probleme ale societăţii indică lipsa locurilor de muncă, salariile mici, lipsa culturii de comportament şi consumul excesiv de băuturi alcoolice. Datele parvin dintr-un sondaj efectuat de Centrul multifuncţional pentru copii şi tineret, în parteneriat cu Asociaţia obştească "Tinerii din stînga Nistrului" şi Consiliul raional Dubăsari, transmite MOLDPRES.

Sondajul a fost realizat la finele anului trecut, pe un eşantion de peste o mie de tineri, elevi în clasele 9-12, care au răspuns la un chestionar din zece întrebări. Scopul sondajului a constat în depistarea problemelor cu care se confruntă tinerii din raionul Dubăsari, în condiţiile de zonă de securitate.

Conform sondajului, majoritatea tinerilor din raionul Dubăsari îşi doresc să facă studii la o universitate din Republica Moldova, după care să-şi deschidă o afacere sau să-şi găsească un loc de muncă în ţară. De asemenea, marea parte dintre cei chestionaţi nu îşi doresc o cetăţenie a altui stat şi se văd cu o poziţie activă în viaţa socială.

Majoritatea tinerilor şi-au exprimat doleanţa că Republica Moldova trebuie să-şi menţină în continuare statutul de neutralitate şi să aibă bune relaţii de colaborare cu toate statele. Doar zece la sută din cei chestionaţi văd viitorul ţării prin întărirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, iar alţi 10 la sută doresc aderarea la Uniunea Europeană.

Surse din Consiliul raional Dubăsari susţin că datele sondajului vor permite adoptarea unor direcţii corecte în activităţile cu antrenarea tineretului. Totodată, acestea fac mai clare obiectivele programelor ulterioare de tineret în raionul Dubăsari, cu implicarea tinerilor în diferite proiecte raionale, naţionale şi internaţionale.

Keywords:

Transnistria , studii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
482 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoare și Valea Norocului. Satul Izvoare se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 88 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. A fost menționat documentar în anul 1552 cu denumirea Loziile.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.