25 september 2013, 15:40 views 4544
25 september 2013, 15:40 views 4544

Camera Сivică din Transnistriа consideră că limba moldovenească trebuie salvată

Foto: nr2.ru

Camera Publică din Transnistria recomandă liderului transnistrean Evgheni Șevciuk să creeze o comisie specială pentru a elabora un nou plan de dezvoltare a limbii moldovenești în condițiile actuale. Acest lucru este menționat în încheierea Camerei, relatează "Novii Reghion".

Activiștii subliniază că limba moldovenească în grafie chirilică întîmpină în Transnistria mai multe dificiultăți decît celelalte două limbi oficiale - rusa și ucraineana.

"Limbile rusă și ucraineană se dezvoltă în Rusia și Ucraina, respectiv. În acest scop, cele două țări alocă fonduri uriașe. Există resurse științifice și materiale foarte puternice, o mulțime de oameni de știință. În rmn este folosită limba rusă deja dezvoltată de Rusia și limba ucraineană dezvoltată  de Ucraina. Iar limba moldovenească se dezvoltă doar în rmn", - constată Camera Civică, amintind că Republica Moldova la sfîrșitul anilor '80 ai secolului trecut a trecut la alfabetul latin, iar de atunci numește limba sa română.

Potrivit membrilor Camerei Civice, în situația actuală limba moldovenească cu alfabet chirilic ar putea fi înlocuită de română și în cele din urmă va dispare.

Source: nr2.ru

Keywords:

limba , Transnistria , studii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1526
Populația:
3775 locuitori

Puhăceni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Puhăceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3775 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1526.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.