20 november 2023, 11:00 views 558
A început distribuirea lemnelor pentru iarnă
20 november 2023, 11:00 views 558

A început distribuirea lemnelor pentru iarnă

În nordul țării, a început distribuirea lemnelor pentru iarnă.

Primii beneficiari sînt instituțiile de menire socială, urmate de categoriile de populație care se confruntă cu nevoi urgente. Prețul unui metru ster de lemn a crescut semnificativ, cu aproape 300 de lei, comparativ cu anul trecut. Ocolul silvic din comuna Șolcaniraionul Soroca, a fost asaltat de cereri. Zilnic, oamenii vin în pădure pentru a cumpăra lemne și a le transporta acasă, scrie moldova1.md

Sectoarele de pădure din Soroca, Florești, Drochia și Donduseni au fost supuse unor ample lucrări de defrișare înainte de sezonul rece. Pădurarii au reușit să adune stocuri considerabile de lemn, iar distribuirea masivă a masei lemnoase a început în aceste zile.

„Eliberăm producția la populația din împrejurimi, primării, școli, grădinițe din raionul Soroca, raionul Drochia și o parte pentru Dondușeni. Populația vine la Ocolul silvic scriu cerere, îi înregistrăm și după ce se face recepția tehnică eliberăm producția la oameni”, spune Serghei Revenco, responsabil de la ocolul silvic Șolcani.

Cum temperaturile au scăzut brusc, unii oameni s-au grăbit să vină la ocoalele silvice pentru a procura lemne de foc.

Dam de-amu dacă vremea se răcește, cît de cît poate afara îi mai cald ca în casă și trebuie să facem focul și noi am mai tăiat niște copaci prin grădină mai putrezi și scăpare o fost, dar acum am venit la ocolul silvic ne-am adresat. Așteptăm transportul să vină și să încărcăm lemnul și o să fim cei mai bucuroși că o să avem cu ce face focul.;

„Am venit de la Cureșnița Nouă să luăm lemn și bogdaproste că ne da și nu o să înghețăm.”

Întreprinderea silvică de la Soroca are în gestiune 15 mii de hectare de pădure. Anul acesta, peste patru mii de metri steri de masa lemnoasă sînt disponibili pentru achiziționare directă. Prioritate la distribuire au persoanele nevoiașe, bătrînii și familiile numeroase.

„La moment avem vînzare liberă, avem în stoc peste o mie de metri steri specii tari, majoritatea sînt stejari și salcîm. Urmează să defrișăm încă în jur la trei mii de cuburi de defrișat pentru trimestrul patru. Sperăm să ajungă la toată lumea masa lemnoasă și să facem față cerințelor”, spune șeful întreprinderii silvice din Soroca, Adrian Rotari.

În anul 2022 prețul de vînzare a lemnului de specii tari a variat între 550 și 875 de lei per metrul ster.

Source: noi.md

Keywords:

lemne , iarna

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
129 locuitori

Șicovăț este un sat din cadrul comunei Morenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 129 de oameni. Satul Șicovăț a fost menționat documentar în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.